Субота на колесах

27.05.2010

29 травня центр столиці від Європейської площі перетвориться на живий ланцюг тисяч велосипедистів. Щорічний велопарад збирає прихильників двоколісного транспорту для пропаганди здорового та активного способу життя, екологічної альтернативи міському авто, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України. Цієї весни організаторами щорічного велопробігу виступили велоспільнота Києва разом із програмою «Волонтери ООН в Україні».

Із кожним роком до акції долучається дедалі більше учасників, більше мешканців великих міст України розуміють потребу в альтернативі традиційному транспорту на користь екологічного, економічного та здорового велосипеда. Крім Києва, велодень уже традиційно відбудеться у Вінниці, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Луцьку, Івано–Франківську, Одесі, Харкові, Чернігові та інших містах. Учасники велодня виступають за безпеку та взаємоповагу на дорогах, створення велодоріжок та велопарковок у громадських місцях.

Київське святкування велодня стане святом для всіх любителів активного способу життя, незалежно від віку та стилю катання. Гурт «ОтВінта» також долучається до акції: під час велопараду музиканти зніматимуть відео на свою нову пісню про велосипед. Підтримати український День поваги до велосипедистів запросили й офіційні представництва іноземних держав, які під стягами своїх країн проїдуть вулицями міста поруч зі столичними велолюбителями.

Велодень–2010 почнеться загальним збором 29 травня о 09:00 на Європейській площі у Києві. Старт колони — о 10:00. Рух колони за маршрутом: Європейська площа — вул. Хрещатик — Бессарабська площа — вул. Велика Васильківська — площа Льва Толстого — вул. Володимирська — Михайлівська площа.

Цей день у форматі велопараду проводиться вже вчетверте. Велосипедна спільнота Києва ще у 2004 році вперше провела акцію «На роботу на велосипеді». Кожного року до неї долучалося все більше учасників, тому вирішили перенести проведення акції на вихідний. Минулого року у київському велодні взяло участь близько 4 тисяч велосипедистів. Також акція відбулася у 20 містах України.