Парадний розрахунок

08.05.2010
Парадний розрахунок

Під час параду українські військові пройдуть спільно з російськими. Так це виглядало під час репетиції. (Рейтер.)

Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. Заплановано чимало: «Потяг Перемоги», який уже стартував містами Росії, Білорусі та України, участь російських та білоруських солдат під час параду на Хрещатику, відкриття нових пам’ятників та квіткового годинника з георгіївською стрічкою. Організують і чергову подачку ветеранам у вигляді символічної виплати та ювілейного ордена.

На Майдані — «Катюша» і російські військові

Завтра на Майдані буде людно — святковий парад у столиці передбачає небачені масштаби урочистостей. Як повідомляє Міністерство оборони, центральною вулицею Києва на честь 65–річчя Перемоги маршируватимуть майже три тисячі військовослужбовців Збройних сил України, а з ними ще й 75 десантників із Росії, 122 курсанти та білоруські офіцери. До Москви, відповідно, відправлено 187 наших військовослужбовців.

Парад почнеться з того, що Хрещатиком проїде легендарний танк Т–34 із написом «За Родіну!» на башті. Спеціальні гумові накладки для руху асфальтом для цього «монстра» робити чомусь не стали. У результаті, як повідомили в «Київавтодорі», гусениці вже під час репетицій пошкодили асфальт. За танками підуть автомобілі Великої Вітчизняної зі встановленими в кузовах протитанковими та зенітними гарматами, прожекторна установка, бронетранспортер та славетна реактивна система залпового вогню «Катюша», а також мотоцикли. Слідом за свідками епохи пройдуть барабанщики Ліцею імені Богуна, а далі — підрозділи Збройних сил. Крім того, на Хрещатику будуть виставляти і сучасне озброєння.

Почесних гостей наїде сила–силенна: в урочистостях, повідомляють в уряді, візьмуть участь делегації з 12 країн, у тому числі з Росії, Словенії, Польщі, Казахстану.

Відтак ДАІ попереджає: через святкові заходи буде заборонено паркування всіх видів транспорту на бульварі Лесі Українки (від вулиці Шовковичної до провулку Щорса), Михайлівській площі та на майданчиках біля Річкового порту.

До речі, аби дощ не зіпсував свята, Президент України Віктор Янукович доручив міністру оборони Михайлу Єжелю «забезпечити гарну погоду» на 9 травня і розігнати хмари над Хрещатиком. Кияни ж, охочі до масових військових парадів, дощем переймаються менше — їм би не пропустити видовища. Ще за місяць до 9 травня столичні мешканці почали орендувати зручні балкони в центрі столиці для перегляду параду. За різними даними, щоб «зняти» балкон на одну годину, доведеться викласти 200—300 гривень. 

«Парадні» коктейлі й переможні годинники

Столична влада про підготовку до урочистостей звітує мало не щодня — за неприбране вчасно сміття та діряві дороги мера Черновецького керівництво держави навіть «на лічильник» поставило. Тож київська влада доповідає: до свята в Києві будуть благоустроєні всі парки та сквери Києва, працюватимуть усі 22 міські фонтани. Київська міська державна адміністрація навіть підготувала «цілісну Концепцію святкового художнього оформлення міста»: єдине кольорове рішення для окремих ділянок міста. Так, кожна з центральних вулиць Києва буде прикрашена у власних кольорах. Такий самий підхід буде застосовуватись і при прикрашанні районів міста, мостів тощо. «Родзинкою святкового оформлення центральної вулиці столиці —  Хрещатика — стануть сітілайти, на яких будуть розміщені фронтові фото учасників бойових дій і справжні фронтові листи, надані ветеранами Великої Вітчизняної війни, — хвалить прес–служба столичної адміністрації своїх керманичів. — Крім того, фронтові фото також були використані і при складанні макетів для білбордів, які мають прикрасити всі вулиці столиці». Є навіть затверджена емблема свята — орден Великої Вітчизняної війни на тлі георгіївської стрічки.

У центрі Києва вже запрацював квітковий годинник загальною площею 16,5 кв. м. Леонід Черновецький його особисто рекламував: «У ніч із 8 на 9 травня одні з найбільших квітів у світі покажуть годину Перемоги і символічно почнуть відлік мирного часу, що додасть святу особливий колорит. А сама квіткова композиція повторює вид найзнаменитішого ордена Великої Вітчизняної війни — ордена «Перемога» — і стане ексклюзивною прикрасою головної площі дер­жави». Як сповіщає прес–служба КМДА, для оздоблення квіткового годинника протягом року буде висаджено близько 140 тисяч квітів. За рік дизайн годинника змінюватиметься 4 рази, кожен раз для цього буде потрібно 35 тисяч квітів. Увечері конструкція буде підсвічуватися, а замість секундної стрілки по колу циферблата спалахуватимуть лампочки. Перед відкриттям від тротуару до центральної частини годинника буде споруджено сходинки, а над циферблатом установлено спеціальний місточок, аби кожен охочий зміг сфотографуватись на фоні квіткових композицій.

Бізнесмени на темі Перемоги й собі хочуть заробити дивіденди: у столичних ресторанах та кафе почали пропонувати святкові коктейлі з відповідними назвами: «Залп Перемоги», «Бункер Сталіна», «Сорокоп’ятка», «Санітарочка» та «Катюша».

Нові пам’ятники та ордени

До свята у Києві з’являться також і нові пам’ятники: зокрема, ще у четвер у парку Слави мали відкрити скульптуру тричі Герою Радянського Союзу, маршалу авіації Іванові Кожедубу, також у Києві з’явиться меморіальна дошка Герою України, генералу армії Іванові Олександровичу Герасимову та пам’ятник загиблим підводникам — його встановлять на Рибальському півострові у столиці. А відучора на території Національного музею Великої Вітчизняної війни вже палає Вічний вогонь Слави — горітиме він упродовж трьох днів.

Родзинкою ж цьогорічного святкування стане ідея Президента Януковича — «Поїзд Перемоги», яким проїдуть ветерани трьох держав: Білорусі, України та Росії. Наша делегація з 11 ветеранів та осіб, що їх супроводжуватимуть, вирушила з Києва до Москви в четвер. Там наших делегатів зустріли хлібом–сіллю, квітами та піснею «Катюша».

До слова, на ветеранах із нагоди свята чиновники «піаряться» досхочу. Зокрема столична влада виплатить учасникам бойових дій сяку–таку допомогу: інваліди війни третьої групи отримають по 85 гривень, другої — 90 гривень, а інваліди війни першої групи отримають 100 гривень допомоги. Крім того, по 200 гривень отримають вдови Героїв Радянського Союзу і по 1500 — особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. На всіх мерія планує витратити 9 мільйонів гривень. Також міська влада видала десятьом учасникам бойових дій квартири в Києві.

Прем’єр–міністр також обіцяв забезпечити житлом усіх інвалідів війни першої групи: «Ми передбачили виділення для цього 156 мільйонів гривень. Нині таких ветеранів, інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не мають гідно облаштованого житла, 520 осіб. Вважаю, що ми зможемо до 9 Травня чи безпосередньо у День Перемоги кожному з них вручити сертифікат на отримання квартири. Самі ж квартири надаватимемо впродовж року, за готовністю», — сказав Азаров.

За словами Прем’єр–міністра, передбачено також виділення 50 мільйонів гривень для забезпечення 1240 інвалідів Великої Вітчизняної війни першої групи автомобілями.

Вручать стареньким ще й ювілейні медалі з нагоди річниці — такі цяцьки отримає 1,8 мільйона ветеранів.

ПРОСТО ЦИФРА

Організація і проведення святкування 65–ї річниці з Дня Перемоги у Києві обійдеться у близько 50 мільйонів гривень — ці гроші витратять на парад, соціальні виплати і купівлю квартир для ветеранів.

ДО РЕЧІ

На Батьківщину–Матір пускатимуть у червні

Екскурсії на найвищий майданчик монумента Батьківщини–Матері розпочнуться у червні. Як пише «Сєгодня», мерія планувала піднімати туристів на висоту 92 метри над землею, де знаходиться рука з мечем, уже на День Перемоги.

Однак, як сказав виданню директор Музею Великої Вітчизняної війни Іван Ковальчук, коштів на повне відкриття центрального монумента музею не вистачило. Ліфти, які будуть піднімати туристів на самий верх, уже пройшли перші випробування. Але для масових екскурсій вони поки не готові. Зараз для туристів доступний майданчик на рівні 36 метрів, який розташований біля підніжжя скульптури на рівні постаменту.

ДОБРА СПРАВА

До 65–ї річниці Перемоги «Київстар» проведе вже традиційну акцію для ветеранів — «Дзвінок фронтовому другу». У 22 місцях святкування по всій Україні ветерани зможуть безкоштовно зателефонувати фронтовим друзям із Росії, Білорусі та України. У Києві акція відбудеться 9 травня з 10:00 до 17:00 в Парку Слави.

АФІША

Святкування 9 травня почнеться о 7:00 — на проспекті Перемоги, площі Перемоги, вул. Грушевського, у парку Вічної Слави відбудеться Ритуал Пам’яті з покладанням квітів до пам’ятника героям–танкістам, стели Перемоги, пам’ятника генералу армії Ватутіну, могили Невідомого солдата, о 9:00 на Хрещатику пройде святковий військовий парад та урочистий мітинг–концерт «Вклонімося великим тим рокам!». З 14:00 до 15:00 на вул. Хрещатик, 36 пройде концертна програма Київського міського академічного муніципального духового оркестру, з 14:00 до 20:00  триватимуть святкові концертні програми у Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни, на Співочому полі Печерського ландшафтного парку о 21:00 — святковий салют.

 
  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Перемога з розбитим лобом

    Дев’ятого травня надвечір закінчиться останній тур чемпіонату України з футболу — донецький «Шахтар», який достроково забронював за собою перше місце, зможе отримати на руки почесний кубок. >>