«На старих фотографіях всі молоді…»

08.04.2010

Щоб відчути масштаби фотоекспозиції «Минуле Поділля у старій світлині», що відкрилась у Вінницькому краєзнавчому музеї, досить назвати кількість представлених на ній робіт: понад тисячу сто. Вони охоплюють період від середини XIX століття (перший знімок, який зуміли відшукати колекціонери, датується 1850 роком) до 30–х років минулого століття. По суті, вона стала підсумком своєрідного фестивалю ентузіастів з усієї області — співробітники музею тільки відбирали найкраще з масиву візуальних історичних матеріалів, які їм запропонували індивідуальні збирачі, а також заклади освіти і культури із власних музеїв.

Велика кількість фотоматеріалів дозволила відобразити в експозиції не лише звичні теми побуту, традиційного одягу тощо, а й створити цікаві системні добірки світлин, які розповідають про маловідомі сторінки минувшини краю: військове життя подільських містечок, церковні хори, місцеві весільні звичаї, виробництво і сільське господарство на зламі століть.

Справжнім відкриттям для відвідувачів стали також імена тих людей, які увічнювали на фотопапері історію. Скажімо, в ранній період творчості у Вінниці працював один із класиків вітчизняної фотографії Йосиф Хмелевський, розквіт мистецтва якого, щоправда, припав на час його мешкання в Полтаві. Однак документи донесли прізвища і подільських майстрів світлин, знаних далеко за межами регіону: Накєльський, Шварцман, Журавський, Куперман.

Самостійним розділом в експозиції виділено поштові листівки з подільськими краєвидами. Це приурочено одразу до двох невеличких ювілеїв: 140 років тому в Європі вперше вийшли друком художні поштові листівки, а 100 років тому з’явилася перша серія видових листівок Вінниці.

А після закінчення виставки експонати могли б канути на тривалий час до музейних сховищ чи колекціонерських папок, але цього не станеться: найцікавіші з них заплановано видати у підсумковому альбомі «Дума про Поділля». Крім того, у краєзнавчому музеї залишаться їх цифрові копії, що дозволить використовувати світлини як ілюстрації до різних історико–культурних видань.