НОВИНИ ПЛЮС

22.09.2009

Білоруси в космосі

Білорусь створює власну Національну космічну агенцію, повідомив голова президії Національної академії наук РБ Михайло М’ясникович. Формування нової структури передбачено національною програмою дослідження та використання космічного простору в мирних цілях на 2008—2012 роки. «Ми готуємо пропозиції, які стосуються створення та функціонування власної космічної агенції. До кінця цього — початку наступного року вони будуть надані уряду. Планується, що нова структура вирішуватиме всі питання, пов’язані з використанням Білоруссю космічного простору, включно із застосуванням можливостей нового білоруського супутника, який маємо запустити наступного року», — заявив М’ясникович.

Куба–рок для півмільйона

Незважаючи на спеку, майже 500 тисяч кубинців зібралися позавчора на площі Революції в центрі Гавани на перший у цій країні з часу революції 1959 року безкоштовний концерт рок– і поп–музики під відкритим небом «Мир без кордонів». Головною зіркою концерту став 37–річний колумбійський виконавець музики латино Хуанес, який постійно мешкає в Маямі, на Флориді. Хуанес запросив виступити на концерті ще 15 відомих виконавців із країн Латинської Америки, Іспанії, Італії та Куби, зокрема пуерториканку Ольгу Танон, яка відкрила концерт піснею «Цей чоловік — брехун».

Кубинська еміграція в США засудила цей концерт — як підтримку режиму в Гавані, а кубинські дисиденти — привітали: як крок у напрямку відкриття Куби для світу. Це було наймасовіше зібрання на Кубі з часу візиту Папи Івана Павла ІІ у 1998 році.

Кадиров руйнує все вороже

Президент Чечні Рамзан Кадиров намагається винищити не лише всіх представників ворожого йому клану Ямадаєвих, а й усе, що може нагадувати про цю колись впливову родину. Зокрема, він ухвалив рішення про знесення в місті Гудермес мечеті Джабраїл–хаджі, мотивуючи це тим, що споруда перебуває в аварійному стані. Насправді мечеть була збудована родиною Ямадаєвих 2005 року. Минулої п’ятниці в цій (одній із найбільших у Європі) мечеті відбулося останнє богослужіння, і тепер її готують до руйнації.

Найдорожчі бренди світу

Перше місце в рейтингу найдорожчих брендів світу у 2009 році за версією агенції «Інтербренд» посіла компанія «Кока–кола». Її торгову марку оцінили у 68,7 млрд. доларів — це на три відсотки більше, ніж минулого року. У першому півріччі чистий прибуток найбільшого у світі виробника безалкогольних напоїв зріс на 16 відсотків — до $3,39 млрд.

На другому місці в новому рейтингу йде комп’ютерна компанія IBM (вартість її бренду — 60,2 млрд.). На третю позицію з другої опустився «Майкрософт» (56,6 млрд.). Далі — «Дженерал електрик» і «Нокія».

У зв’язку з фінансовою кризою значно знизилася вартість фінансових брендів, тоді як ціна технологічних — майже не змінюється.

Трагедія на ралі в Австрії

Двоє людей загинули і ще двоє потрапили в лікарню у важкому стані під час гірського авторалі в містечку Санкт–Агата у Верхній Австрії. У розпалі змагань одна з машин через технічну несправність пробила загорожу і на повній швидкості влетіла в глядачів. На місці померли 34–річна жінка і її 13–річна дочка; шпиталізовані 40–річний батько, його дев’ятирічний син перебуває в комі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>