«Завдання № 1 — підтримка Ющенка»

22.09.2009

У суботу в Полтаві відбулася установча конференція обласної організації громадського руху «За Україну!». Ініціювали її тепер уже колишні активісти партії Народний рух України, котрі виявили рішучу незгоду з дрейфом верхівки НРУ в бік Юлії Тимошенко і заявили про свою підтримку Віктора Ющенка. Тож підтримка чинного Президента задекларована й у заяві, ухваленій кількома сотнями фундаторів новоствореного «заукраїнського» осередку. Головою останнього, за пропозицією лідера «ЗУ!» В’ячеслава Кириленка, обрали депутата облради Олега Пустовгара.

Більшість промовців на конференції відзначали, що йдеться не стільки про персоналії, скільки про світоглядний вибір. І про нагальну необхідність разом захищати українські цінності як від хижих зазіхань сусідніх «ведмедів» та їхньої «п’ятої колони» в Україні, так і від потуг тих «суперпатріотів», які маскують егоїстичні інтереси красивою риторикою, вишиванками, бутафорськими сердечками тощо.

«Я не політичний діяч, не політолог і не експерт, — сказав доктор медичних наук, професор Полтавської медичної стоматологічної академії Володимир Кравченко. — Тож разом із вами живу за принципом «владі всі не раді», розумію відповідальність першої особи держави. Але голосував і буду голосувати за Віктора Ющенка. Бо не бачу іншого політика з таким глибоким розумінням суті української справи. Як практикуючий лікар і як голова полтавської секції Міжнародного товариства захисту прав людини щодня зустрічаюся з багатьма людьми й помічаю, що останнім часом все більше земляків відкидає емоції й поділяє мій вибір».

Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев виступав на конференції без краватки у всіх значеннях цього слова. Висловивши підтримку новоствореному громадському руху, він застеріг його фундаторів од того, щоб, «не дай Бог, у вас всі знову поперли у владу». Бо ж саме таке прагнення влади, «гетьманування», на думку Асадчева, стало фатальною помилкою і НРУ, і «Нашої України».

Чи трансформується громадський рух «За Україну!» в партію? За словами його лідера, народного депутата В’ячеслава Кириленка, це може статися тільки тоді, коли в суспільстві визріє «запит» на таку партію. Наразі ж найнагальніша справа «заукраїнців», на переконання пана В’ячеслава, — участь у президентській виборчій кампанії на боці Ющенка. Водночас вони не повинні забувати і про «ширше завдання — боротьбу за Україну взагалі, за єднання патріотичного середовища».

До речі, на переконання очільника громадського руху «За Україну!», його соратникам не треба уникати «незручних» запитань стосовно діяльності свого кандидата. «Там, де були недопрацювання з його боку, шкідливі кадрові призначення, треба про це казати відверто, називати речі своїми іменами», — зазначив В’ячеслав Кириленко у Полтаві.