Провідник. Гетьман. Батько

26.08.2009
Провідник. Гетьман. Батько

Мазепа в Чернігові. (TSN.ua.)

На Тернопільщині 2009–й — Рік Степана Бандери (1 січня виповнилося сто років від дня народження легендарного провідника ОУН). Одним із найважливіших заходів у програмі вшанування було відкриття пам’ятника Бандері в самому центрі Тернополя — навпроти будівлі обласної ради та державної адміністрації ще наприкінці грудня. І ось 23 серпня у Струсові Теребовлянського району, де донині живий «бандерівський дух», відкрили ще один пам’ятник лідерові українських націоналістів.

Виступаючи на церемонії, голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок нагадав: слово «бандера» у перекладі одного з українських діалектів означає «прапор», що дуже символічно, оскільки ім’я легендарного провідника ОУН справді стало прапором боротьби за українську державність і незалежність. Разом із пам’ятником Степану Бандері у місцевому краєзнавчому музеї презентували експозицію національно–визвольних змагань українського народу в боротьбі за незалежність. Лідер «свободівців» передав музею видані партією збірки поштових листівок на теми «Бандера і бандерівці», «Засновники ОУН», «Медики УПА» та інші.

А в Чернігові у п’ятницю відкрили монумент іншому видатному українцеві — гетьману Івану Мазепі. Бюст непересічного державного діяча й мецената встановили на Валу поряд із колегіумом, одним із найстаріших на Лівобережній Україні навчальним закладом, котрий збудували за наказом гетьмана на початку XVIII століття. Постать Мазепи особлива для Чернігова: він дуже щедро жертвував на місцеві храми. Так, у розташованому неподалік Борисоглібському соборі зберігають срібні царські врата, виготовлені на замовлення Мазепи німецькими майстрами, за легендою, зі срібного язичницького ідола, знайденого під час будівництва колегіуму. Під час встановлення пам’ятника таких знахідок, на жаль, не виявили.

Пам’ятник Мазепі вже став причиною невдоволення місцевих проросійських організацій. На День Незалежності вони влаштували мітинг біля бюста. А напередодні вночі, як повідомляє відділ зв’язків із громадськістю УМВС Чернігівщини, наряд міліції затримав раніше судиму за торгівлю наркотиками Марину М., яка спеціально приїхала до Чернігова з Києва і намагалася залити пам’ятник фарбою з аерозольного балончика.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Гуляйполі Запорізької області з нагоди 18–ї річниці Незалежності України в рамках фестивалю «День Незалежності з Махном» відкрили пам’ятник Несторові Махну. Як повідомив «5–му каналу» автор монумента Владлен Дубинін, раніше він виготовив скульптуру славетного вояка–анархіста з гіпсу, однак потім, аби пам’ятник був довговічним, його відлито з бронзи. Монумент робили всього три тижні — щоб устигнути до Дня Незалежності.