Літо: мотор!

12.08.2009
Літо: мотор!

Для більшості літо — це пора відпусток, відпочинку і намагання–нічого–не–робити. Для меншості, куди входять представники творчої спільноти кінематографістів, — гаряча пора. «УМ» складала реєстр кіноробіт, які зараз знімають в Україні або до яких причетний український виробник. Перелік подано згідно з алфавітом.

 

№1. «Все можливе»

Режисер Оксана Байрак Виробництво: Україна

Цей телефільм режисерка зняла за 12 днів і вже цього тижня розпочинає монтажний період. Картину знімали в Києві, на головні ролі запросили російську акторку Ларису Удовиченко, українку Наталію Васько й російського актора з Америки Олега Штефанка. За планом в ефірі телеканалу «Інтер» фільм має з’явитись уже цієї осені.

Сюжет картини як ніколи актуальний і злободенний. Катерина Шаховська (Лариса Удовиченко) — кандидат у президенти, яка вирішує у період передвиборчої кампанії зняти фільм про себе. Для цього вона наймає режисерку Маргариту (Наталія Васько), щоб ближче познайомити зі своєю родиною. Але жінка вже знайома з чоловіком Шаховської: колись між ними була відверта симпатія. Виробництво картини: студія «Інтер Медіа Продакшн» та студія «Байрак».

№2. «Дау»

Режисер Ілля Хржановський Виробництво: Росія, Україна

Фільм російського режисера Іллі Хржановського про відомого радянського фізика–теоретика, лауреата Нобелівської премії Льва Ландау. У 1932 році Ландау очолив теоретичний відділ Українського фізико–технічного інституту в Харкові, де познайомився зі своєю майбутньою дружиною Корою. Роль Ландау виконує російський диригент грецького походження Теодор Курентзіс, а його дружини Кори — Радміла Щеголєва (Геля із «СВ–шоу» Вєрки Сердючки). Сценарій картини — Володимира Сорокіна.

Наразі тривають харківські зйомки «Дау», які розпочалися ще в жовтні минулого року. Фільм також зніматимуть у Копенгагені, Баку й Москві. Закінчення роботи над картиною заплановано на весну 2010 року. Виробник картини: кінокомпанія Phenomen Films. Бюджет «Дау» — 10 млн. доларів. Один мільйон гривень збирається виділити Державна служба кінематографії України: принаймні така сума зазначена в кошторисі Стабілізаційного фонду на поточний рік.

№3. «Зона»

Режисер Тарас Томенко Виробництво: Україна

Тарас Томенко знайомий українським кіноманам завдяки «короткометражці» «Тир», яка отримала відзнаку на Берлінале–2001. Нова робота Тараса — повнометражний ігровий фільм. Від початку це мала бути історія хворої жінки, яка повертається на свою Батьківщину — у покинуте село в Чорнобильській зоні, і там її доля перетинається із чоловіком, що втік із тюрми. Проте у процесі підготовки сюжет кардинально змінився. «В архівах нам трапився унікальний матеріал, після чого ми змінили сюжет, але подробиці мені не хотілося би висвітлювати, — сказала «УМ» продюсер картини Діана Борисенко. — Скажемо так: ми хочемо показати події 1986 року через долі ліквідаторів, через кохання молодих людей». За словами Діани Борисенко, уже завершено перший блок зйомок (проходили на Рівненській АЕС) і йде підготовка до другого.

Склад знімальної групи також тримається в секреті. Відомо лише, що оператор — Роман Васьянов («Стиляги» Валерія Тодоровського), автори сценарію — Маргарита Шарапова й Тарас Томенко. Виконавців ролей продюсер наразі не готова оголосити. Що точно відомо, так це бюджет картини: орієнтовно 7 млн. євро. Інвестують свої кошти в «Зону» держава (7 млн. грн. уже виділено, очікується ще 935 тисяч) і, за словами Діани Борисенко, незалежний інвестор.

№4. «Казка про Чорного Козака»

Режисер Владислав Чабанюк Виробництво: Україна

Екранізація казки Сашка Лірника. Фільм знімають на аматорській кіностудії «Мальва», у селі Легедзине Черкаської області. Картина малобюджетна (як і попередні роботи режисера на цій студії) — за попередніми підрахунками коштує 70 тис. грн. Проект спонсорують люди доброї волі, а також Служба кінематографії, яка виділила 50 тис. грн. Оскільки кіностудія аматорська, то й актори здебільшого аматори. У проекті також задіяні гурти «Гуляйгород» та «Даха–Браха».

№5. «Лицар дикого поля»

Режисер Володимир Савельєв Виробництво: Україна

Повнометражна художня картина про останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Бюджет картини — 36 млн. грн. За словами режисера й автора сценарію, народного артиста України Володимира Савельєва, частка держави у фінансуванні — 10 млн. Інші 26 мільйонів гривень готові виділити приватні інвестори: зокрема, одеський «Фонд Калнишевсього», компанія Golden Gate Business, економіст Богдан Гаврилишин.

Підготовчий період завершено, проте за відсутності державного фінансування зйомки не можуть розпочати. На головні ролі відібрані — Михайло Голубович (Калнишевський), Олександр Пашутін, Олеся Жураківська (Катерина ІІ). Знімає кінокомпанія «Фест–земля плюс».

№6. «Ой, мамочки...»

Режисер В’ячеслав Криштофович

Виробництво: Україна

«Ой, мамочки...» — екранна версія п’єси Анатолія Крима, яка вийде на телеканалі «Інтер» 23 серпня. Телефільм повністю фінансувала кінокомпанія «Українська медійна група». У ролях: Лариса Руснак, Зоя Буряк, Леонід Громов, Агнія Кузнецова, Лянка Гриу, Констянтин Костишин. Дія фільму відбувається у пологовому будинку невеличкого провінційного містечка. Головні героїні — майбутні мами, у кожної з яких своя історія, і перебування в пологовому будинку принесе певні зміни у їхнє подальше життя.  

№7. «У неділю рано зілля копала»

Режисер Андрій Дончик Виробництво: Україна

Це другий проект з осучаснення української класики (перший — телесеріал «Украдене щастя» Івана Франка) Андрія Дончика. Зйомки кінострічки відбуватимуться на кіностудії Довженка й винятково за рахунок державного фінансування — це 4 млн. грн. Проте кошти зі Стабілізаційного фонду ще не виділено. Наразі режисер працює над сценарієм і осучаснює сюжет картини, позаяк на відтворення автентичного колориту повісті Ольги Кобилянської грошей вочевидь не вистачає.

№8. «Шантрапа»

Режисер Отар Іоселіані Виробництво: Україна, Франція

Герой фільму Іоселіані — молодий режисер Ніколас, який намагається реалізуватися спочатку в умовах ідеологічної, а потім комерційної цензури, після того як емігрує до Франції. Тобто «Шантрапа» — деякою мірою автобіографічний фільм 75–річного режисера.

Головну роль виконує Дато Тарієшвілі («Ранок понеділка» Іоселіані). А на роль голови Держкіно СРСР Бориса Фірсова запросили Богдана Ступку. За сюжетом Фірсов, коли став послом Радянського Союзу у Франції, допомагає Ніколасу покинути країну Рад, а потім укласти угоду з французькими продюсерами.

Зйомки фільму саме розпочалися у Тбілісі, згодом вони відбуватимуться у Франції, де, як планується, завершаться наприкінці 2009 року. Продюсери: Олег Кохан (SOTA Cinema Group, Україна) і Мартен Маріньяк (Pierre Grise Productions, Франція). Попередній кошторис «Шантрапи» — 4 млн. євро.

№9. «Щастя моє»

Режисер Сергій Лозниця Виробництво: Україна, Німеччина

Сергій Лозниця — режисер–документаліст, який вирішив узятися за ігрове кіно. Дія фільму відбувається у російській глибинці в наші дні із періодичним поверненням до подій Другої світової війни. Водій–далекобійник Георгій залишає вдома невірну дружину і вирушає у черговий рейс, під час якого занурюється у світ страху, жорстокості й зради. Натурою для російської глибинки у цьому проекті стала Сумщина й Чернігівщина. Нещодавно там закінчився літній період зйомок і наразі режисер займається монтажем відзнятого матеріалу. Перший трейлер планують представити на кіноринку в Торонто вже у вересні. А у січні–лютому режисер збирається приступити до наступного знімального етапу.

Продюсують фільм Олег Кохан (SOTA Cinema Group, Україна) і Хайно Декерт (Deckert Distribution, Німеччина). Оператор — Олег Муту («4 місяці, 3 тижні, 2 дні», Золота Пальмова гілка в Каннах–2007). У ролях — відомий російський актор Володимир Головін («Холодне літо 53–го»), молода росіянка Ольга Шувалова («Всі помруть, а я залишусь» Валерії Гай Германіки), білорус Віктор Нємєц. Реліз картини заплановано на 2010 рік. Виробничий бюджет фільму понад 1,5 млн. євро.

P. S. Бюджет Стабілізаційного фонду Міністерства культури на 2009 рік, з якого мають фінансувати деякі вищезазначені картини, становить 50 млн. грн. Проте, за словами голови Служби кінематографії Ганни Чміль, ці кошти існують лише номінально.