НОВИНИ ПЛЮС

22.04.2009

Нацраду таки обезголовили

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні вчора задовольнила заяву Віталія Шевченка про звільнення з посади її голови.

Нагадаємо, Шевченко, який зараз перебуває у відпустці, заявив про намір піти у відставку 8 квітня. Після цього заяву про звільнення подав і його заступник Ігор Курус, якого Нацрада звільнила кілька днів тому. За звільнення Шевченка з посади голови проголосували всі шестеро присутніх на засіданні «нацрадівців» (були відсутні сам Шевченко і Курус; надалі вони залишаються «рядовими» членами Нацради).

Церкві довіряють, політикам — ні

Найбільшою довірою у населення України й надалі користується церква — їй довіряють 61,2% громадян. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine у березні. Армії довіряють 28,7% опитаних (не довіряють — 35,4%), міліції — 16,4% (49,1%). Найменшою довірою користуються політичні інституції — Верховна Рада (довіряють — 2,7%, не довіряють — 74%), політичні партії (3,2% проти 69,9%), Президент (5,4% проти 73,2%). Кабміну довіряє 6,3% громадян.

Яценюк «росте»

Якби парламентські вибори відбулися на початку квітня, тривідсотковий бар’єр подолали б сім політичних партій та блоків, серед яких можливий блок Арсенія Яценюка та Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Як свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 3 до 12 квітня (опитано 1984 респонденти по всій території України), за Партію регіонів готові проголосувати 38,8% опитаних, за Блок Тимошенко — 20,8%, за блок Арсенія Яценюка — 17%. Компартія набирає 5,8%, Блок Володимира Литвина — 4,3%, блок Віктора Ющенка «Наша Україна» — 3,2%, ВО «Свобода» — 3%.

Щодо президентських виборів, то, за даними КМІС, наразі в рейтингу потенційних кандидатів лідирує Віктор Янукович: у першому турі за нього віддали б голоси 37,9% респондентів. Також у другий тур пройшла б Прем’єр Юлія Тимошенко із 21,3 ± 1,9% поданих голосів або Арсеній Яценюк — 20,1 ± 1,8% поданих голосів. У парі Янукович—Тимошенко в другому турі за лідера Партії регіонів готові проголосувати близько 52,6% ± 3,3% опитаних (за Тимошенко — 42,5% ± 3,3%), у парі Янукович—Яценюк — відповідно, 50,2 ± 3,3% та 45,1 ± 3,3%.

Генерал–губернатор Канади їде в Україну...

Сьогодні розпочинається державний візит до України генерал–губернатора Канади пані Мікаель Жан. Програмою візиту передбачені зустрічі з Президентом Віктором Ющенком та переговори в розширеному складі. 25 квітня висока гостя відбуде до Львова, де проведе низку зустрічей із громадськістю.

...а Ющенко — в Угорщину

28—29 квітня Президент Віктор Ющенко здійснить офіційний візит до Угорської Республіки. У рамках візиту заплановано низку зустрічей Президента України з керівництвом Угорщини.