«Якби Гоголь був на цій виставці, він був би задоволений»

09.04.2009
«Якби Гоголь був на цій виставці, він був би задоволений»

Два профілі — Богдана Ступки та Миколи Гоголя. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Над експозицією, яку з 8 по 17 квітня можна переглянути в Українському домі, художник Сергій Якутович працював з 2003 року. Ілюстрував «Тараса Бульбу» як книжкове видання та кіноверсію, здійснював «художнє керівництво» видань «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Миргород», а також проекту «Гоголь. Всі повісті», що вийшли у виданні «Либідь», створював декорації, фігури–об’єкти інсталяції та ескізи для комп’ютерної анімації тощо. Усе це плюс десятки портретів письменника–ювіляра й увійшло до експозиції «Гоголь народився...» в Українському домі.

На відкритті виставки Сергій Якутович зауважив, що «малює довго, нудно, пишномовно». Що, власне, не заважає йому бути досить активним візуалізатором творчості Миколи Васильовича: створити близько ста малюнків на гоголівську тему для Якутовича — не проблема. Глибоку зануреність у предмет творчості художника можна простежити в «портретному секторі» виставки: Гоголь тут — замріяний, іронічний, невдоволений, набундючений, заклопотаний... Словом, увесь спектр почуттів та емоцій, окрім байдужості. «Якби Гоголь був на цій виставці — він був би задоволений», — зауважив міністр культури Василь Вовкун. І додав, що хоча тиждень Гоголя, який розпочався 1 квітня, закінчився, рік Гоголя триває. Так уже зов­сім скоро на прем’єру вистави «Страшна помста» запросить Національна опера, будуть й інші мистецькі події, присвячені Гоголю.

Першу екскурсію експозицією «Гоголь народився...» провів, звісно, Сергій Якутович. Серед тих, хто з цікавістю слухав творчі подробиці від майстра та роздивлявся представлені експонати, були актор Богдан Ступка з дружиною, нардеп Ольга Герасим’юк, поет Іван Драч, журналіст Микола Вересень, художник Ольга Петрова, галерист Павло Гудімов, який, до слова, був одним з ініціаторів появи цієї експозиції.