Піцца як світова спадщина

17.01.2009

Позавчора в Європарламенті точилися запеклі дебати про часничок, цибульку, базилік та оливкову олію. Не подумайте чогось поганого. Депутати обговорювали дуже важливе питання — поповнення списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Відповідно до міжнародних угод, до такого списку вносяться всі дива світу, створені природою чи людьми, які мають визначну вагу для людства та світової культури. На цей час перелік нараховує 878 об’єктів. Час від часу він поповнюється, а окремі об’єкти в разі їх занепаду чи знищення можуть виключатися зі списку.

Наприклад, від України до списку світової спадщини входять київський Софійський собор разом із монастирськими будівлями, Києво–Печерська лавра та архітектурний ансамбль історичного центру Львова. Окрім того, спільно від України та Словаччини до списку внесені букові ліси Карпат та від України і ще дев’яти країн Європи — геодезичні арки Струве.

Існують певні квоти подачі заявок. Наприклад, від Сполучених Штатів до списку вже внесено 20 об’єктів, тож ця країна має право додавати максимум по два об’єкти щороку.

Чому ж депутати Європарламенту дебатували про фрукти, овочі, прянощі та оливи? Бо група країн — Іспанія, Італія, Греція та Марокко — внесла пропозицію додати до списку... середземноморську кухню. Це рідкісний випадок, коли висувається не матеріальний об’єкт, а здобуток людської культури в широкому розумінні цього поняття. Чи можна ставити на одні терези харчі і грецький Акрополь? Більшість євродепутатів вважає, що так. Їх підтримує Єврокомісія — уряд ЄС. Тепер слово за ЮНЕСКО, яка розгляне це подання разом з іншими в червні.

Ініціатори акції стверджують, що середземноморська кухня вписалися не лише в кулінарні традиції Європи, а й в історію, культуру, сприяючи зміцненню ідентичності мешканців цього регіону. Середземноморська кухня вважається однією з найкращих для здоров’я у світі, її особливо рекомендують особам із проблемами кровообігу. Ця дієта полягає у споживанні великих кількостей фруктів та овочів, каш, макаронів із твердої пшениці, морепродуктів та крупнозернистого печива. До багатьох страв додаються характерні приправи з цибулі, часнику та трав і зілля, а замість тваринного жиру використовується оливкова олія.

Критики не проти самої середземноморської кухні, а лише вказують, що не час ламати списи стосовно часнику й цибулі, коли за вікном парламенту — фінансова криза та «газова війна».