Ми теж уміємо громити

28.11.2008
Ми теж уміємо громити

Аж Гай шумить: «Базель» «пролетів» повз єврокубки, а «Шахтар» продовжить боротьбу в Кубку УЄФА. (Фото Рейтер.)

5:0 — із таким рахунком наші команди в групових турнірах Ліги чемпіонів ще не вигравали. Велика кількість забитих м’ячів поруч із назвою українського клубу раніше асоціювалася тільки з нашою поразкою. Таку тенденцію нарешті виправив «Шахтар», який цієї осені пережив чи не найбільше негативних емоцій з усіх вітчизняних команд. У матчі проти швейцарського «Базеля» «гірники» розрахувалися за всі свої та суддівські ляпи впродовж осені.

 

Примарна загроза

У протистоянні з «Базелем» вирішувалося, чи виступатиме чемпіон України «на Європі» й навесні. Перемога гарантувала «Шахтарю» місце в Кубку УЄФА, а будь–який інший результат був на руку гостям. Команда Крістіана Гросса — аутсайдер групи С, але суперник перед матчем не виглядав настільки слабким, як це може сприйматися зараз. Очко, здобуте лідером швейцарської першості в Барселоні, змусило підопічних Мірчі Луческу відсунути «шапкозакидацькі» настрої на другий план.

Тренер донеччан на передматчевій прес–конференції говорив про вміння гостей вдало діяти на «другому поверсі» і нарікав на травму Дмитра Чигринського. Адже захисник збірної України добре грає головою. Також на поле РСК «Олімпійський» не вийшов нападник Брандао — бразилець відбував дискваліфікацію через перебір «гірчичників».

Тож румунський наставник господарів випустив у захисті молодого Миколу Іщенка, дозволивши йому дебютувати в Лізі чемпіонів, а в нападі — «самотнього» Луїса Адріано. У середині поля Луческу виставив одразу двох опорних півзахисників — Томаша Гюбшмана та Олексія Гая. Обидва більше зорієнтовані на оборону, що свідчило про обережне ставлення донеччан до швейцарців.

Який біль, який біль...

Із перших хвилин «Шахтар» захопив ініціативу та повів атаки на ворота Франко Констанцо. Але до певного часу ця активність «помаранчево–чорних» дивідендів не приносила. Із небезпечними ударами Вілліана та Даріо Срни капітан «Базеля» впорався.

Цікаво було в ці хвилини спостерігати за поведінкою тренера «гірників». Попри можливу зміну роботи в зимове міжсезоння, Мірча Луческу не «охолов» до своєї команди й із початку першого тайму постійно перебував на ногах. Як, утім, і наставник гостей. Більш–менш румун заспокоївся після першого м’яча у ворота «Базеля». Після лівофлангової передачі Гюбшмана в контратаці Гай трохи невдало прийняв м’яч, снаряд відскочив до Жадсона, і той невідпорно пробив у кут воріт метрів із шістнадцяти. Це був лише початок тріумфу бразильця.

Справжній голепад почався вже у другому таймі. Пожвавив гру Євген Селезньов, який по перерві нарешті отримав свій шанс, замінивши інертного Адріано. Українець постійно був націлений на ворота і таки відзначився голом — першим у Лізі чемпіонів. Але перед тим оформив хет–трик Жадсон, а ще одне взяття воріт записав на свій рахунок після красивого сольного проходу Вілліан.

На взаємодію двох бразильських півзахисників у цій грі любо було глянути. Якби не бомбардирські здобутки Жадсона, то екс–захисника «Корінтіанса» сміливо можна було б назвати гравцем матчу (він ще й голевий пас віддав). Схоже, «Шахтар» недарма виклав за 20–річного Вілліана 19 мільйонів доларів.

Щодо «Базеля», то щось схоже на масований наступ гості показали лише під кінець другого тайму, але оборона «гірників» того вечора діяла не гірше за напад. Не підвів і П’ятов.

Єврокубки. Перезавантаження

Тепер Донецьк зіграє «матч престижу» в Барселоні й очікуватиме на поєдинки 1/16 Кубка УЄФА, в яких «помаранчево–чорні» спробують виправитись за невдачі цієї осені. Можливо, керуватиме «Шахтарем» уже новий тренер, адже розгромну перемогу над не найсильнішим суперником важко назвати індульгенцією для Луческу. Уболівальники чемпіона України прагнуть перемог, і напівпорожні трибуни «Олімпійського» є промовистим ставленням до успіхів «Шахтаря» нинішнього.

* * *

У другому матчі нашої групи «Спортинг» був битий «Барселоною»на домашньому стадіоні «Жозе Альваладе». Таким чином каталонці забезпечили собі перше місце в квартеті, а португальці фінішують на другому, що не завадить їм вийти в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У «гірників» теоретично може бути стільки ж очок, як у лісабонців, але в такому випадку все вирішують результати очних зустрічей. Якби «Шахті» хоч очко зі «Спортингом»...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

5–й тур (результати середи)

Група С

«Шахтар» (Україна) — «Базель» (Швейцарія) — 5:0

Голи: Жадсон, 32, 65, 73; Вілліан, 50; Селезньов, 75

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньйо (Дуляй, 74), Жадсон, Л. Адріано (Селезньов, 46), Гай, Вілліан, Рац, Іщенко, Срна (Єзерський, 78)

«Базель»: Костанцо, Х’юггель, Штокер, Абрахам, Сафарі, Марке, Ергич, Едуардо (Мустафі, 66), Карлітуш (Фрей, 70), Дердійок, Дзанні

Попередження: Штокер, 86

Суддя — Якобсон (Ісландія)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 14 000 глядачів

«Спортинг» (Португалія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:5 (Велозо, 65; Лієдсон, 66 — Анрі, 14; Піке, 18; Мессі, 49; Канейра, 67 (у свої ворота); Кркич, 73 (пен.); вилучення: Патрісіо, 71 («С»)).

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Барселона» 5 4 1 0 16–5 13

2. «Спортинг» 5 3 0 2 7–8 9

3. «Шахтар» 5 2 0 3 8–5 6

4. «Базель» 5 0 1 4 2–15 1

Група А

«Бордо» (Франція) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (Діарра, 83 — Анелька, 60; вилучення: Лемпард, 86 («Ч»)), «Клуж» (Румунія) — «Рома» (Італія) — 1:3 (Коне, 30 — Брігі, 11, 64; Тотті, 23).

Турнірне становище: «Рома» — 9, «Челсі» — 8, «Бордо» — 7, «Клуж» — 4.

Група В

«Анортосис» (Кіпр) — «Вердер» (Німеччина) — 2:2 (Ніколао, 62; Савіо, 68 — Дієго, 72 (пен.); Алмейда, 87), «Інтер» (Італія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 0:1 (Саррієгі, 69). Турнірне становище: «Інтер» — 8, «Панатинаїкос» — 7, «Анортосис» — 6, «Вердер» — 4.

Група D

«Ліверпуль» (Англія) — «Марсель» (Франція) — 1:0 (Джеррард, 23), «Атлетико» (Іспанія) — ПСВ (Голландія) — 2:1 (Сімао, 14; Родрігес, 28 — Куверманс, 47).

Турнірне становище: «Алетико», «Ліверпуль» — 11, «Марсель», ПСВ — 3.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— На передматчевій прес–конференції я згадував, що коли гравці виконають установку на гру, то ми обов’язково переможемо. Тож хотів би подякувати футболістам за те, що вони були уважні й сконцентровані. Винятком є хіба останні десять хвилин, коли команда розслабилася. Але, загалом, хлопці діяли дуже добре впродовж усієї гри — від початку до кінця. Шкода, що такі дії ми продемонстрували лише зараз, а не виглядали так у зустрічі зі «Спортингом». Останній матч проти «Барси» спробуємо провести так само красиво, як і сьогодні.

Крістіан Гросс, головний тренер «Базеля»:

— За «Шахтар» сьогодні не грав Брандао, зате вийшов Срна, який зайвий раз підтвердив свій високий професійний рівень. Ми намагалися виглядати компактно, і це вдавалося десь до середини матчу. Після другого голу нам довелося йти вперед, і тому пропустили ще більше. Загалом, потрапляння до групової стадії вже є для нас досягненням. Залишається тренуватися, покращувати свою гру. Участь у Лізі чемпіонів особливо важлива для наших молодих гравців.

Даріо Срна, захисник «Шахтаря»:

— «Шахтар» сьогодні відігрався за ті незабиті м’ячі й втрачені моменти, які були за останні півроку. Ми присвячуємо цю перемогу нашим уболівальникам і президентові. «Базель» — дуже хороша команда. Обіграти її може лише сильний характером і духом суперник. Можу сказати, що наша чорна серія закінчилася. Після останніх перемог ми почуваємо себе впевнено.

Ерен Дердійок, нападник «Базеля»:

— Важко щось казати після такої гри. Незважаючи на поразку, я вважаю «Базель» і «Шахтар» командами одного рівня. Можливо, сьогодні пощастило більше господарям, бо на початку другого тайму ми цілком могли зрівняти рахунок.