Батюшці Сидору — від онука Молотова

08.11.2008

Цікавий документ днями опублікувало інтернет–видання «Закарпаття–он–лайн». Це повідомлення з Москви на адресу протоієрея Дмитрія Сидора, який останнім часом розвинув бурхливу діяльність під прапорами русинського руху, прийнявши на мітингу т. зв. «Акт провозглашенія возсозданія русинськой государственности». Цитуємо лист мовою оригіналу:

«Уважаемий господин Сидор Димитрий Димитриевич!

Имею честь сообщить Вам, что Ваша заявка № 667892008 от имени общественной организации «Ассоциация «Сойм подкарпатских русинов» на «поддержку и развитие русинских и русских воскресных школ Закарпатья», Украина, удовлетворена. Согласно Вашей заявке, которую Вы переслали экспресс–почтой, правлением фонда «Русский мир» выделено 970 тысяч рублей. Для перевода денег просим в телефонном режиме согласовать с грант–менеджером вопрос банковского счета, на который должны поступить деньги. Отчет просим осуществлять согласно поданным формулярам и календарному плану (приложения 2, 4, 5) до 1 мая 2009 года. Также повторно обращаем Ваше внимание на необходимость предоставления ежемесячных отчетов до 29 числа каждого месяца.

С глубоким уважением, председатель правления фонда «Русский мир» В. А. Никонов. 19 октября 2008 года».

«Русинським» проектом московський політтехнолог В’ячеслав Никонов займається з 2005 року. Як стверджує сайт «Закарпаття–он–лайн», цієї весни він особисто побував на Закарпатті, де детально вивчав ситуацію.

Як випливає з тексту листа, «гранти» з Москви йдуть на Закарпаття регулярно. Цікаво, що насправді про російські недільні школи в найзахіднішій області України навіть не чули. Адже існують державні школи з російською мовою навчання. Очевидно, згадка про «російські недільні школи» є тільки приводом для фінансування «русинського» руху.

Та й, зрештою, яке відношення має Сидор до російської громади краю, якщо тут існують з десяток організацій росіян? Нещодавно в пресі навіть з’явилася стаття, в якій закарпатські росіяни нарікають, що на їхні потреби Росія не звертає жодної фінансової уваги. Натомість Москва, виявляється, щедро посипає рублями закарпатських русинів–сепаратистів. Ясна річ, із них політичної користі більше.

До речі, жодного спростування від батюшки Сидора на згаданий лист не надійшло. Хоча іноді він ладен заперечувати навіть те, що сам говорить на прес–конференціях напередодні.

 

ДОВІДКА «УМ»

52–річний В’ячеслав Никонов є президентом фонду «Політика», він син високопоставленого офіцера НКВС й онук сталінського наркома закордонних справ В’ячеслава Молотова. Свою кар’єру починав завсектором ЦК КПРС, помічником керівника КДБ СРСР.

У 2007 році особисто Путіним призначений на посаду виконавчого директора правління урядового фонду «Русский мир», який, по суті, є одним зі структурних підрозділів Служби зовнішньої розвідки РФ.