Від «Зайця» — до депутатів

05.11.2008
Від «Зайця» — до депутатів

Олександр Капітонов. (Фото надане ГУБОЗ МВС.)

«УМ» нещодавно повідомляла, про викриття правоохоронцями банди «Капітошки», яка займалася здирництвом та рейдерством. Позавчора Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою одному з учасників цієї банди 40–річному Валерію Зайцеву («Зайцю»). До того ж Феміда відмовила у задоволенні клопотання адвокатів про звільнення затриманого під заставу в розмірі 140 тисяч гривень. Коли суддя Світлана Волкова читала рішення, «Заєць» помітно нер­вував, натомість один з адвокатів, який у тісному кабінеті №13 зазирнув у ще не прочитану сторінку з рішенням суду, прошепотів колезі: «Клієнта закрили». Витягнути його на підписку про невиїзд не вдалося.

 

Дострибався

У ході засідання з’ясувалося, що колишнього «убозівця» Зайцева затримали 24 жовтня бійці спецпідрозділу ГУБОЗ «Сокіл» на трасі «Одеса–Київ». Операція відбулася блискавично, тому «Заєць» не встиг учинити опір та скористатися своїм пістолетом «Форт». Затриманий, якого правоохоронці вважають правою рукою «Капітошки» (лідер банди 43–річний Олександр Капітонов та ще троє активних членів наразі перебувають у розшуку) відтепер даватиме свідчення в Лук’янівському СІЗО №13.

Протягом десяти днів після затримання підозрюваний Зайцев своєї вини так і не визнав, ще й скаржився судді на здоров’я та правоохоронців: мовляв, погрожують кинути мене, екс–міліціонера в камери до кримінальників, туберкульозників, наркоманів тощо. За його словами, йому нібито обіцяють сумну долю лідера банди «перевертнів» Гончарова (помер під час слідства), якщо він не дасть потрібних свідчень. Утім, суддю Волкову слова «Зайця» та його адвокатів не розчулили. Тим більше, що слідчі прокуратури надали переконливі докази того, що якщо «Зайця» відпустити — кинеться в біга.

За словами слідчих, роль «Зайця» в банді «Капітошки» зводилася до командування «штурмовиками». Колишній спецназівець заснував охоронну фірму «Чикаго–експрес», через яку міг легально набирати псевдоохоронців і забезпечувати їх усім необхідним — бандити йшли на «справу» із битками та щитами, «стволами» під гуму, у бронежилетах і навіть шоломах. «Зайцев та двоє поплічників — Галицький та Пластовець безпо­середньо керували молодиками під час штурмів, — зазначив «УМ» слідчий в особливо важливих справах Генпрокуратури Дмитро Павлій. — На рахунку банди лише за два останні роки захоплення Кременчуцького сталеливарного заводу, «Черкасигазу», управління земельних ресурсів Києво–Святошинського району, неодноразові штурми столичного торговельного комплексу «Веста» й навіть порту Южний на Одещині!»

«Капітошка» тут і там...

Захоплені підприємства рейдери утримували як кілька годин, так і днів та тижнів, звільняти ж їх доводилося міліції. Вершина нахабства: утримуючи оборону в порту Южний у квітні 2008 року, вони закидали правоохоронців «коктейлями Молотова»! Схема захоплення була стандартною: на обраному прибутковому підприємстві штучно створювався майновий спір, у тому числі через рішення окремих судів, а далі — напад, у якому в різних випадках брало участь від п’ятидесяти до чотирьохсот бійців! У справжніх власників здирники вимагали майно, гроші або майнові права за припинення нападів. Одну лише столичну «Весту» вони штурмували кілька разів.

Наразі проти зловмисників ГПУ порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст.279 КК (захоплення транспортного підприємства, установи або організації), ч. 4 ст. 189 (вимагання), ч. 2 ст. 129 (погроза вбивством), 257 (бандитизм). Утім, як стало відомо «УМ» із власних джерел у Генпрокуратурі та МВС, слідчі вже тричі викликали у ролі свідка по іншій «рейдерській» справі нардепа від БЮТ Богдана Губського.

При цьому наші різні джерела кажуть одне: різниця між справою «Капітошки» та тією справою, де фігурує свідок Губський, невелика — в обох випадках йдеться про напади на одні і ті ж самі підприємства, оборудки із землею на Київщині, Черкащині тощо. «Бютівець» поки що виклики слідчих ігнорує, прикрившись депутатською недоторканністю, натомість на вулиці Борисоглібській, де знаходиться слідчий Главк ГПУ, йому настирливо передають привіт і сподіваються на зустріч. Слідчі не виключають, що у майбутньому обидві справи будуть об’єднані в одне провадження.

У майбутньому як свідка можуть викликати й іншого депутата, але з Партії регіонів — Олександра Єдіна. Мовляв, два депутати з ворогуючих фракцій БЮТ і ПР мають чимало спільного (разом після Майдану вони ввійшли в БЮТ, от тільки Губський там лишився, а Єдін перебіг до «регіонів»). А ще «бютівець» та «регіонал» могли б дещо розповісти про вищезгадані підприємства у Кременчуці, Черкасах, Києві та на Одещині. А може, навіть підказали б слідчим, де шукати «Капітошку», адже на дверях столичного офісу втікача на Шота Руставелі, 16 досі висить табличка «Приймальня депутата О.Єдіна». Цікаво, що Капітонов досі офіційно числиться помічником цього нардепа, а за даними слідства, саме у цій будівлі на четвертому поверсі у власному офісі «Капітошка» вимагав гроші та майно у власників ТЦ «Веста». У цій же будівлі знаходиться й офіс Губського.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>