Жіночність у Ніжині

31.10.2008

На одному з попередніх фестивалів у Ніжині художній керівник Львівського театру ім. Заньковецької Федір Стригун зауважив: «...Завжди прийнято вважати, що всі знакові події в театральному мистецтві проходять у столицях, але я ніколи не поділяв і не поділяю такої думки. Саме тут дуже часто народжуються цікаві театральні колективи, з’являються яскраві акторські таланти. І саме фестиваль надає змогу реально побачити цей процес. Яскравим прикладом цього є геній видатної актриси Марії Костянтинівни Заньковецької». Аби слова не розходилися з ділом, до того ж, і прізвище в назві театру зобов’язує, пан Стригун регулярно делегує на Ніжинський фестиваль найкращі вистави. Цього року Чернігівщина подивиться львівську «Варшавську мелодію».

На фестивалі у Ніжині побувають три театри з Київщини: Молодий привезе «Звичайну історію», Театр української традиції «Дзеркало» — комедію «Гдє вісохніть бєльйо?», Київський обласний театр ім. Саксаганського — драму «Дерева помирають стоячи». Участь у фестивалі також беруть театри з Житомира, Херсона, Брянська, Чернігова. Минулого року фестиваль жіночої творчості визнав, що у його програмі доречними були б і дитячі спектаклі, і таких цього річ буде кілька: «Казка про добре чортенятко» Житомирського театру ляльок, «Принцеса, що стрибає» Чернігівського театру ляльок ім. Довженка та інші. Севастопольський театральний центр «Фігаро» покаже комедію Слайда «Коханці» — ця вистава отримала Гран–прі на другому міжнародному театральному фестивалі DOUBLE DEFI у Мон–Лар’е (Канада, Квебек).

Першого листопада у рамках Фестивалю жіночої творчості пройдуть урочистості з нагоди 75–річчя Ніжинського українського драматичного театру ім. Коцюбинського. Ще п’ять років тому театр залишався єдиним пересувним театром в Україні. Тепер же ювіляр став стаціонарним, має не лише своє приміщення — щоправда, не настільки пристосоване для театральної справи, як хотілося б, — а й фестиваль імені Марії Заньковецької.