Як Чебан Коровашкова ганяв

12.08.2014
Як Чебан Коровашкова ганяв

«Золотий» Юрій Чебан.

Українські спортсмени не бойкотують великі змагання в Росії — вони їдуть туди і перемагають. Так, позавчора, в останній день чемпіонату світу з веслування на байдарках і каное в Москві одеський каноїст Юрій Чебан здобув «золото» на своїй коронній дистанції 200 метрів. Нагадаємо, два роки тому він переміг на Олімпіаді в Лондоні в цій самій дисципліні, а нещодавно посів лише п’яте місце на чемпіонаті Європи-2014 у Бранденбурзі.

На гребному каналі у Крилатському Чебан добре стартував, однак по ходу дистанції його зумів нагнати 22-річний Олексій Коровашков із Росії (до речі, уродженець Степногірська Запорізької області). Перемогу господаря траси вже навіть були оголосили для глядачів, але перегляд фотофінішу змусив суддів змінити своє початкове рішення. Як показав повтор, саме досвідчений 28-річний Чебан перед фінішною лінією зумів здійснити ключовий гребок.

У підсумку, українець, який подолав дистанцію за 38,137 сек., випередив Коровашкова на 0,006 секунди. Третім фінішував Євгеніюс Шуклінас із Литви (38,42).

Другою медаллю наших співвітчизників на ЧС у Москві стало «срібло» каноїстів у чоловічій естафеті на 200 м — тут Юрій Чебан, Віталій Голюк, Олександр Максимчук та Вадин Ціпан таки поступилися росіянам. Одним із членів російської четвірки був той самий Коровашков, який виграв загалом три золоті медалі ЧС-2014: крім естафети — дистанції 200 і 500 м каное-двійки (разом з Іваном Штилем).

Серед інших результатів українських веслярів на московському «мундіалі» варто виділити четверте місце 18-річного Павла Алтухова на кілометровій дистанції каное-одиночок. Бронзовому призеру Аттілі Вайді з Угорщини він поступився 0,312 секунди.

Саме угорські веслярі виграли загальний залік ЧС, отримавши аж 17 нагород (6+5+6). У росіян — 8 (4+2+2), як і у німців (2+5+1). Українці розділили 11-ту сходинку неофіційного командного заліку — 1+1+0, як і в австралійців та румунів.

Дещо засмучує відсутність нагород у байдарці. Але, нагадаємо, на цьому ЧС не виступала наша уславлена Інна Осипенко-Радомська, яка, на тлі недофінансування в Україні, думає про можливе завершення кар’єри або перехід під прапор Азербайджану.

ВТРАТИ

7 серпня в зоні АТО на Луганщині загинув Ігор Присяжнюк — відомий у минулому український каноїст, багаторазовий чемпіон України з веслування на 1000 і 5000 м. 37-річний уродженець Вінниці, патріот України, служив у прикордонних військах, мав звання старший прапорщик. Його життя обірвалося внаслідок обстрілу, коли підрозділ Ігоря виходив з оточення.

У 2012 році Присяжнюк виступав на чемпіонаті світу з веслувального марафону в Римі, а ще торік брав участь у Всесвітніх іграх із неолімпійських видів спорту в Колумбії.

«УМ» висловлює щирі співчуття рідним і близьким Ігоря Присяжнюка. Слава Героєві!