Мерзотники, що не знають жалю

19.08.2014
Мерзотники, що не знають жалю

Окрім російських «Градів», терористи почали використовувати удвічі потужнішу систему залпового вогню «Ураган». (з сайта pbs.twimg.com.)

У надзвичайно складних умовах силам антитерору вдається й надалі звільняти населені пункти Донбасу від терористів та російських найманців. Минулої п’ятниці українські військові взяли під контроль три міста — Чернухіне на Луганщині та Булавінське й Олександрівське на Донеччині. У суботу синьо-жовтий прапор знову замайорів над адмінбудівлями міста Жданівка, поблизу Донецька. А в неділю бійці 95-ї бригади ЗСУ звільнили райцентр Ясинувата, який має стратегічне значення. Щоправда, учора на околицях Ясинуватої ще точилися запеклі бої. Учора ж сили АТО провели кілька успішних наступальних операцій і остаточно узяли в кільце Горлівку та були близькі до завершення повної ізоляції терористів у Алчевську. За даними РНБО, у терористів Первомайська на Луганщині (це місто бандитам вдалося повернути під свій контроль минулого тижня) вже вичерпуються ресурси, і тому його остаточне звільнення силами антитерору — лише справа часу.

Міста чекають визволителів

Чотири дні тому наші війська увійшли до Луганська і в результаті запеклих вуличних боїв (доходило навіть до рукопашних зіткнень) станом на вчора вдалося звільнити частину обласного центру. Спочатку бійці Нацгвардії узяли під контроль територію обласної лікарні в Ленінському районі міста, а згодом і місцеве відділення міліції №2. «Луганськ майже повністю оточений. Відбувається операція з його звільнення», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

У Раді Нацбезпеки додають, що Луганськ, як і Донецьк, перебувають на порозі гуманітарної катастрофи, яку штучно створюють бойовики. У Луганську вже два тижні немає світла, води та зв’язку. У Донецьку води не стало цими вихiдними.

Якщо раніше терористи просто перешкоджали біженцям залишити місто, то відучора почали їх жорстоко вбивати! Вранці колону біженців iз населених пунктів Хрящувате та Новосвітлівка бойовики обстріляли нещадно з мінометів та систем «Град», нещодавно переданих їм iз Росії. Мерзотників не спинило те, що колона біженців мала розпізнавальні знаки та білі прапори...

«У результаті є велика кількість жертв, у тому числі жінки й діти... Люди згоріли просто в автомобілях — не встигли залишити транспортні засоби, якими їх вивозили, — засвідчує речник ОК «Північ» Анатолій Прошин. — Цю колону біженців вивозило наше командування, щоб люди не постраждали. Бо в тих містах йдуть інтенсивні бойові дії».

Утiм інколи бойовики помиляються. За неофіційними даними, днями вони майже повністю знищили «Градами» один iз найбоєздатніших загонів «ЛНР» — батальйон «Зоря», який атакував позиції сил АТО за допомогою танків. «Гради» накрили і бойовиків, і російську техніку.

Мертва тиша спостерігається, за даними розвідки, у Горлівці. «Місто мертве. Вулиці порожні, авто практично нема, люди ховаються від терористів. Бандити продовжують грабувати і мародерствувати. Спустошують продовольчі магазини, супермаркети, офіси, торговельні центри. «Вони грабують і ґвалтують людей, — зазначає радник глави МВС Зорян Шкіряк. — За інформацією наших координаторів, більшість населення з нетерпінням очікує звільнення від російських терористів і прагне приходу сил АТО».

Ще більше зброї, різної російської

Зауважимо, що останні партії бронетехніки з РФ зайшли в Україну саме цими вихідними, доки на кордоні вирішувалося питання із так званим російським «гуманітарним конвоєм». Свідками того, як колона бронетехніки (за різними даними, від сімдесяти до сотні машин) перетнула кордон з Україною в районі розбитого пункту «Ізварине», яке контролюють бойовики, стали британські журналісти, а згодом і польські. Про перетин кордону колоною з сімдесяти одиниць військової техніки РФ офіційно заявив і глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, а також Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Але в Кремлі все спростовують і називають інформацію про нові танки, БТР тощо «казками». І це при тому, що лідери терористів уже встигли подякувати Росії за «серйозне підкріплення» — 1200 бойовиків, 30 танків і 120 бронемашин.

«Значну частину російської бронетехніки, яка в ніч на п’ятницю вторглася в Україну, знищено українською артилерією», — згодом повідомив Президент Петро Порошенко під час телефонної розмови з британським прем’єром Девідом Кемероном. У РНБО додають, що коли колона зайшла вглиб території України, то одразу була розбита артилерією українських військ.

Іншу колону техніки з РФ, яка рухалася у бік Сніжного, наші розвідники і десантники зафіксували в районі стратегічної висоти Савур-могила (яку терористи запекло намагаються відбити). Колону прикривало два десятки російських танків.

Незважаючи на ці успіхи українського війська, бойовики все частіше застосовують значно потужнішу зброю проти сил АТО, яку їм постачає Кремль. Зокрема, реактивну систему залпового вогню БМ-27 «Ураган» разом із професійно навченими екіпажами. За даними групи «Інформаційний опір», застосування російських «Ураганів» (калібр їхніх снарядів є удвічі більшим за калібр «Градів») уже є очевидним. Уперше їх застосували у зоні АТО минулого тижня.

«Більше того: як з’ясувалося, проти наших підрозділів під час обстрілу з «Ураганів» бойовики застосовують касетні боєприпаси, доказом чому служать фото, зроблені біля наших обстріляних позицій», додає керівник «ІС» Дмитро Тимчук.

Втеча чи ротація?

Самі ж бойовики останнім часом усе більше вдаються до дезінформації, вигадуючи байки про свої неймовірні «перемоги», знищення цілих військових частин тощо, аби хоч якось підтримати дух своїх поплічників. Щоб побороти паніку та ненависть населення, терористи Донецька днями «запровадили» смертну кару, ухваливши такий собі «Кримінальний кодекс «ДНР» (за основу узяли нормативну базу Російської Федерації).

І це при тому, що, за даними РНБО, основна частина бойовиків планувала залишити Донеччину до 18 серпня. Тобто вчора їх уже не мало бути в зоні АТО.

«Представники ДНР на чистих бланках паспортів громадян України виготовляють фіктивні документи, щоб безперешкодно залишити зону АТО під виглядом біженців, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — Терористи перевдягаються у цивільний одяг, беруть із собою лише паспорти та на пасажирському транспорті під виглядом мирних мешканців роблять спроби перетнути блокпости українських силовиків».

Не дивно, що таких «біженців» в останні дні затримують десятками. Серед затриманих — польовий командир однієї луганської банди. Окремі «оригінали» навіть спробували втекти, перевдягнувшись у ряси священиків із фальшивими документами, але усе одно були затримані.

Утім військові експерти зауважують, що радіти втечі бойовиків зарано. Адже Кремль, швидше за все, проводить приховану ротацію в середовищі терористів і диверсантів: утомлених і поранених забирають у РФ на відпочинок, відкриваючи їм «коридори» на кордоні, натомість на Донбас потрапляють добре підготовлені, «свіжі» російські бойовики, переважно професійні військові.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>