Швидше нас звільняйте!

03.07.2014
Швидше нас звільняйте!

«Прикордонники і українські військові відбили пункт пропуску «Довжанський» на кордоні з Росією і відновили його роботу»; «Спецпідрозділи Нацгвардії звільнили і встановили контроль над трьома селами поблизу Слов’янська — Закітне, Старий Караван та Брусівка»; «Звільнено селище Металіст поблизу Луганська», — такі повідомлення зі східного фронту надходили позавчора під вечір. З такими першими перемогами після відновлення АТО привітав українських військових Президент Петро Порошенко. Звільнивши населені пункти і значно просунувшись вглиб окупованої території, силовики одразу встановлювали нові блокпости, тож лише за добу кільце навколо бойовиків помітно звузилося. Паралельно МВС закликає жителів Донбасу не виходити на вулиці та не наближатися до позицій бойовиків, які можуть використати людей як «живий щит». Керманич Міноборони Михайло Коваль додає, що сили антитерору ведуть вогонь по 120 розвіданих цілях терористів, але в жодному разі не по житлових кварталах із мирним населенням.

Із «квітником» та без воєнного стану

«Такої АТО, яка почалася у вівторок, ще не було. Нині рівень операції значно вищий, ніж до перемир’я, — резюмує радник Президента Юрій Луценко. — Підтягнуті тили. Використовують нову артилерійську зброю, яка дозволяє знищувати терористів так, як ми не могли раніше».

З неофіційних джерел у штабі АТО стало відомо, що десять днів припинення вогню найкраще використали саме українські військові, а не їхній супротивник. Усі позиції бойовиків, їхні переміщення були ретельно вивчені, тож сили АТО нанесли точні нищівні удари. Щодо нової артилерійської зброї, про яку обмовився Луценко, то йдеться про вельми дорогі ударні комплекси «Мста-С» з високоточними фугасними снарядами «квітник». Один постріл iз лазерним наведенням коштує близько 200 тис. грн.! «Так, дорого, але ефективно», — кажуть військові.

За словами радника глави МВС Зоряна Шкіряка, протягом вівторка локальними ударами по базах і позиціях ворога сили антитерору знищили понад тисячу терористів. Утім у штабі АТО озвучені цифри не підтверджують, мовляв, наразі можна говорити про вдвічі меншу кількість ліквідованих бойовиків. У боях загинуло троє наших бійців, ще два десятки поранено.

До зони АТО прибувають нові добровольчі батальйони після підготовки. Зокрема, днями прибули спецпідрозділ МВС «Київ-1» і кілька рот третього резервного полку Нацгвардії, які будуть задіяні в забезпеченні спеціального режиму в Донецькій області (на звільненій території їм доведеться забезпечувати правопорядок та «виколупувати» терористів з підпілля).

Незважаючи на наступ, Президент Порошенко готовий призупинити АТО і продовжити перемовини. Але лише за трьох умов: якщо бойовики також припинять вогонь, складуть зброю і звільнять усіх заручників. Сьогодні влада також має оголосити офіційні схеми й шляхи гуманітарного коридору на Донбасі. За словами пана Авакова, цим коридором, який передбачає навіть певний сервіс, «люди зможуть вийти із зони боїв, поспати, проконсультуватися у фахівців» тощо. Попередньо коридор створено в напрямку Краматорська (Донецька область) й до Барвінкового (Харківська область).

Щодо бажання окремих фракцій у ВР увести на Донбасі воєнний стан, то глава держави не бачить у цьому потреби (одна з можливих причин — у такому стані неможливо призначити позачергові парламентські вибори). В.о. міністра оборони Коваль також проти воєнного стану, бо в учасників АТО «достатньо повноважень, щоб виконати усі поставлені завдання». А секретар РНБО Андрій Парубій наголошує ще й на тому, що «запровадження зараз воєнного стану у східних областях спричинить неприпустиму паузу в проведенні АТО, бо зміниться структура управління, його логіка». А затягувати перемогу над терористами ніяк не можна.

Герої перемагають

Відтак українські військові й не затягують. За словами Голови ВР Олександра Турчинова, учора сили антитерору продовжили активний наступ на бойовиків, а їхні дії достатньо ефективні й результативні.

Як не намагалися терористи з ЛНР захопити Луганський аеропорт, львівські десантники продовжують утримувати свої позиції, незважаючи на те, що перебувають уже не перший тиждень в оточенні, а всі під’їзди до них заміновані бойовиками. За словами нардепа Юрія Сиротюка, «львівські хлопці просто так не здадуться, доки вони живі, ніхто аеропорт не захопить». За його словами, ще кілька днів тому десантникам не вистачало харчів, доводилося пити дощову воду.

Інший приклад героїзму вчора продемонстрував наш екіпаж літака Су-24, підбитого терористами з ПЗРК. За словами речника АТО Олексія Дмитрашківського, незважаючи на те, що одна ракета підбила двигун, льотчик вимкнув двигуни й погасив полум’я. При цьому він зумів знищити зенітну установку, з якої вели обстріл, i на одному двигуні пролетіти ще триста кілометрів і приземлитися у пункті призначення. Однак під час посадки Су-24 знову загорівся, але вогонь погасили пожежники. Пілоти живі.

Серед іншого, терористи продовжують диверсії на залізниці, мінують навіть автошляхи. А ще обстрілюють об’єкти комунального господарства. Так, учора під час обстрілу насосної станції каналу «Сіверський Донець — Донбас» у районі Семенівки загинув електрослюсар.

У штабі АТО зазначають, що до них усе частіше звертаються мирні мешканці Донбасу і буквально молять швидше звільнити їх від бандитів. Останнi ж усе частiше панiкують. Зокрема, бойовики ДНР почали евакуацiю з Донецької ОДА, побоюючись авiаудару. Вивозять i награбоване.

А ТИМ ЧАСОМ...

Служба безпеки затримала самопроголошеного «мера» Горлівки Володимира Колоснюка — найближчого поплічника терориста Ігоря Безлера («Бєса»). Затриманий «мер» відповідав за постачання зброї, організовував та брав участь у збройних нападах на блокпости сил АТО, викрадав та катував людей. Співробітники СБУ затримали його в одному з кафе Бердянська Запорізької області під час закупівлі крупнокаліберних кулеметів, гранатометів, автоматів та вибухівки на суму 2 мільйони гривень. Під час затримання терорист чинив правоохоронцям опір.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>