НЬЮЗ–РУМ

06.05.2008

Цими днями в Москві побільшало України: водночас із виставкою ікон з колекції Президента, про яку «УМ» писала вчора, у столиці Росії триває й невеличке творче турне письменника та поета Сергія Жадана. Він презентує свою новинку ANARCHY IN THE UKR, яку вже встигли оцінити його українські шанувальники. Тепер, коли книгу переклали російською, Жадан поїхав презентувати її до Москви. Буде кілька традиційних презентацій, а вчора літератор устиг іще й зустрітися зі студентами та викладачами факультету журналістики МДУ ім. Ломоносова.

Раніше російською були перекладені його книги «Історія культури початку століття» та «Депеш Мод», кілька оповідань Сергія Жадана було надруковано в журналах «Новый мир» та «Дружба народов».

* * *

У місті Енергодар Запорізької області триває фестиваль «Добрий театр», який, починаючи з 1992 року, проходить тут щодвароки. У програмі — вистави театрів з Санкт–Петербурга, міст Корольов та Хімки (Московської області), Гомеля, Дніпропетровська, Харкова, Запоріжжя... Київ делегував до Енергодара Театр драми і комедії, який покаже гоголівське «Весілля», Російську драму ім. Лесі Українки, що привезла своїх «Солдатиків», Антрепризу Ади Роговцевої з її знаменитою «Варшавською мелодією». Завершується фестиваль 7 травня.

* * *

Триває Міжнародний кінофестиваль «Золотий бриг», президентом якого є худрук Театру ім. Франка Богдан Ступка. Фест, що цього року відбувається вже водинадцяте, раніше мав назву «Бригантина». Після ребрендингу фестиваль обрав собі й іншу форму існування — мандрівну. На теплоході «Зірка Дніпра» він обійде Київ, Канів, Кременчуг, Дніпропетровськ, Запоріжжя...

У конкурсній програмі — два десятки картин, які позмагаються за головний приз та перемогу в окремих номінаціях. Найвірогіднішими претендентами на звання кращого з кращих експерти називають фільми «Сафо» та «Тринадцять місяців» Іллі Ноябрьова. Урочиста церемонія закриття фестивалю пройде завтра в Одесі. У цьому місті в рамках фестивалю відбудеться також імпреза, присвячена картині «Дежа вю», яку зняли на Одеській кіностудії двадцять років тому.