НОВИНИ ПЛЮС

05.04.2008

У бен Ладена з’явився «офіційний» спадкоємець

Запам’ятайте це ім’я — Абу Ахья аль–Лібі. Саме цей лівієць, як вважають у Держдепартаменті США, став головним ідеологом «Аль–Каїди» замість Осами бен Ладена. Як пише «Нью–Йорк таймс», ЦРУ вважає, що спадкоємець бен Ладена разом з найближчими соратниками переховується в горах пакистансько–афганського прикордоння. Аналітики Держдепартаменту вважають, що в аль–Лібі є всі шанси очолити «Аль–Каїду». Він має незаперечні переваги порівняно з лідерами інших радикальних ісламських угруповань — аль–Лібі має теологічну освіту, вивчав іслам упродовж двох років.

Суд над «вісімкою», що готувала замах на «Хітроу»

У Лондоні позавчора розпочався судовий процес над вісьмома мусульманами (більшість із них — громадяни Великої Британії), яких було затримано ще в серпні 2006 року за підозрою у підготовці серії замахів на пасажирські літаки, які курсували між лондонським аеропортом «Хітроу» та Сполученими Штатами. Слідство вважає, що терористи планували проносити на борти авіалайнерів вибухівку у вигляді рідкої речовини. Підсудні свою вину заперечують. Нагадаємо, що в серпні–2006 за цією справою було заарештовано 25 осіб, з них п’ятнадцятьом пред’явлено звинувачення.

Тунель під Беринговою протокою?

Завтра під час зустрічі у Сочі президентів РФ Володимира Путіна та США Джорджа Буша планується до обговорення, зокрема, й питання будівництва тунелю під Беринговою протокою між Чукоткою та Аляскою. Не виключено, що ідею втілюватимуть у життя фірми, підконтрольні губернатору Чукотки Роману Абрамовичу, пише сайт «Лєнта.ру».

Протока, названа на честь її першовідкривача, російського мореплавця данського походження Вітуса Берінга, на 86 км відділяє найзахіднішу точку США — мис Принца Уельського — та найсхіднішу точку Росії — мис Дежнєва. Ідея встановити залізничний паромний зв’язок між Аляскою та Чукоткою, датована ще 1890 роком, і належить губернатору штату Колорадо. Цей задум був підтриманий царською Росією,транспортною підтримкою для нього частково мусила стати Транссибірська магістраль, яку проклали у 1891—1916 роках. Проте планові, підтриманому і керівництвом США, і царем Миколою ІІ, стала на заваді Перша світова війна, а потім більшовицька революція.

Карла дель Понте: полювання по пам’яті

Карла дель Понте, екс–прокурор Міжнародного трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії, передала в італійське видавництво рукопис своїх мемуарів «Полювання: я і військові злочинці». Книга, яка невдовзі побачить світ, була фрагментами передрукована в італійських газетах і викликала скандал. Згідно з даними пані дель Понте, Визвольна армія Косова у 1999 році викрадала людей із сербських анклавів краю, і керував цими операціями нинішній прем’єр Косова Хашим Тачі. У багатьох із викрадених було вилучено нирки та інші органи для продажу на чорному ринку, відтак цей товар постачався у низку дорогих клінік ЄС, пише авторка.

Керівник сербської Асоціації родичів викрадених і зниклих безвісти Сімо Спасич має намір подати на Карлу дель Понте в суд. Як пише сербська преса, він заявляє, що в 2001 і 2004 роках зустрічався з прокуроркою і передавав їй відповідні матеріали на цю тему, проте тоді дель Понте нічого не зробила для розслідування справи, а отже, потурала злочину.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>