Посттравматичний синдром: поради військового психолога

08:49, 12.05.2022
Посттравматичний синдром: поради військового психолога

Навіть в умовах війни необхідно опановувати свої емоції й не відмовлятися від планів на майбутнє (Фото Нацгвардії МВС)

В Україні третій місяць триває війна з підступним рашистським ворогом. Українські військові продовжують захищати нас від московської орди та давати гідну відсіч.
 
Попри те, що багато населених пунктів уже звільнені від окупантів, багато людей, які проживають на територіях, де проходили бойові дії, продовжують відчувати на собі симптоми посттравматичного синдрому — тривогу, страх.
 
Тому вкрай важливим є опанувати свої  емоції.
 
 
Як інформує Україна молода, про те, як відновити своє психічне здоров'я та адаптуватися до реалій сьогодення розповідає  військовий психолог Національної гвардії України у Фейсбуці. 
 
Фахівець говорить, що необхідно більше спілкуватися  з іншими людьми: з сім'єю, друзями, колегами, однодумцями, обмінюватися думками, підтримувати один  одного. Усе це допоможе відчувати себе у тонусі та зберігати життєві сили.
 
«Допомагайте іншим. Невеликі добрі справи для інших людей або волонтерство сприяють підвищенню гормону щастя -"ендорфіну", зростає рівень емпатії та співчуття.
 
Будьте фізично активними. Регулярна фізична активність сприяє зниженню рівня депресії й тривожності в усіх вікових групах. Це не обов'язково повинно бути інтенсивне тренування, можна просто прогулятися на свіжому повітрі у колі друзів чи сім'ї. Під час прогулянки знижується рівень гормону стресу - "кортизолу",  внаслідок чого ми відчуваємо моральне підняття»,— йдеться у повідомленні. 
 
Також психолог наголошує, що потрібно знаходити час для себе. 
 
«Надважливо приділяти певний час собі, тому заплануйте протягом тижня хоча б годину для себе. Робіть те, що вам подобається та заспокоює. 
 
Користуйтеся тільки надійними джерелами інформації. Уникайте чуток, не сприймайте все підряд з інтернет-простору як факт. Довіряйте лише офіційним джерелам - це допоможе захистити як психічне, так і фізичне здоров'я»,— радить фахівець.
 
Але навіть у такий період необхідно планувати майбутнє, не «заморожувати»  у своїй голові різні проєкти. Планування позитивних подій сприяє поверненню до нормального життя. 
 
Також фахівець радить відмовитися від вживання алкоголю, оскільки під час сп'яніння людина є достатньо емоційно вразливою і рівень тривоги лише посилюється. Якщо ви відчуваєте тривогу, з якою не в змозі самостійно впоратися, то краще звернутися до спеціаліста.
 
«Розв’язуйте проблеми у міру надходження. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати у голові різні варіанти розвитку подій. Такі думки точно не слугуватимуть вашій емоційній стабільності. Вирішуйте справи за їх виникненням.
 
Варто спробувати знайти для себе нове хобі. Нове захоплення допомагає відволіктися від негативних наслідків пережитих подій. 
 
Налагодьте режиму сну. Сон - один з основних гарантів вашого психологічного та фізичного здоров'я, позитивного настрою й відновлення організму»,— зазначає військовий психолог.
 
Якщо ж все-таки ви відчуваєте, що вам потрібна кваліфікована допомога - не зволікайте, варто якомога швидше звернутися до спеціалістів.
 
Як повідомляла УМ, що потрібно знати про щеплення. Від яких хвороб захистить вакцинація, та де взяти безкоштовно вакцину в умовах війни, читайте на нашому сайті.