Вживання алкоголю: три найнебезпечніші періоди людського життя

17:16, 13.12.2020
Вживання алкоголю: три найнебезпечніші періоди людського життя

Перехід до запою в підлітковому може зменшити об’єм мозку та спричинити слабший розвиток білої речовини.

Науковці з Австралії й Великої Британії виявили три періоди в житті людини, коли алкоголь шкодить їй найбільше.

 

Як передає Україна молода, відповідну заяву вчених оприлюднило видання ScienceDaily.

 

Дослідники зазначають, що йдеться про такі періоди: час від зачаття до народження, з 15 до 19 років і після 65 років.

 

Зауважується, що вплив спиртного на організм у ці моменти може спровокувати когнітивні проблеми й психічні розлади. А для людей літнього віку алкоголь ще й один з найсерйозніших чинників розвитку деменції.

 

В інші періоди життя люди більш стійке до негативних наслідків, але вчені закликають намагатися пити якомога менше в будь-якому віці.

 

Як пише ScienceDaily, у всьому світі приблизно 10% вагітних жінок вживають алкоголь, причому показники в європейських країнах значно вищі, ніж в інших частинах світу.

 

Вживання міцного алкоголю під час вагітності може зменшити об’єм мозку та спричинити когнітивні порушення плоду. Але дані свідчать про те, що навіть вживання слабоалкогольних напоїв під час вагітності суттєво погіршує поведінкові наслідки у малюків.

 

Щодо підлітків: понад 20% дітей 15-19 років у європейських та інших країнах із високим рівнем доходу повідомляють про випадкові запої (60 г етанолу за один раз).

 

Дослідження показують, що перехід до запою в підлітковому може зменшити об’єм мозку та спричинити слабший розвиток білої речовини (критично важливої для ефективного функціонування мозку).

 

Щодо літніх людей, то у них вживання алкоголю є одним із найсильніших факторів ризику розвитку всіх типів деменції (особливо на ранніх стадіях). Цей ризик значно вищий у порівнянні з іншими встановленими факторами, такими як високий кров'яний тиск і куріння.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні ввели заборону на продаж електронних сигарет дітям до 18 років. Також заборонено продавати неповнолітнім табаковмісні вироби для електричного нагрівання.