У МОЗ прокоментували скандал із закупівлею костюмів для захисту лікарів

11:50, 29.04.2020
У МОЗ прокоментували скандал із закупівлею костюмів для захисту лікарів

МОЗ купує костюми по 500 грн, тоді як волонтери і місцеві лікарні купують їх за ціною до 300 гривень.

Майже півтори тисячі хворих на коронавірус в Україні – це медики. 65% медзакладів не мають достатньої кількості індивідуальних засобів захисту. В МОЗ уже не приховують, що медикам по всій Україні бракує майже мільйона комплектів біохалатів. І що робить у цій ситуації міністерство: замість того, щоб придбати лікарям усе необхідне? Втрапляє в корупційний скандал. Закуповує костюми за завищеними на 40% цінами. 

 

Державне підприємство “Медичні закупівлі України”, погоджуючи закупівлю захисних костюмів для медиків, зволікало із наданням Міністерству охорони здоров’я (МОЗ) необхідних документів, які б підтверджували їхню якість. Тому міністерство здійснило закупівлю самостійно. Заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова на онлайн-брифінгу у середу повідомила, що направила у правоохоронні органи заяву про вчинення злочину держпідприємством,

 

"Я вчора підготувала і направила у правоохоронні органи заяви про вчинення злочину ДП "Медичні закупівлі". Сподіваюся на швидку, об’єктивну і невідкладну реакцію", – сказала Шаталова.

 

За її словами, МОЗ звернулося листом від 10 квітня до ДП "Медичні закупівлі" щодо здійснення закупівлі костюмів біологічного захисту.

 

"В той же час ДП "Медичні закупівлі" не подало на погодження технічне завдання для здійснення цієї закупівлі. Це означає, що МОЗ не розуміло, якої саме якості товар буде закуповувати підприємство, і чи відповідає цей товар саме здійсненню протиепідеміологічних заходів з протидії поширення COVID-19", – розповіла Шаталова.

 

Вона стверджує, що МОЗ неодноразово зверталося до ДП "Медичні закупівлі" з проханням надати всі істотні умови договору.

 

"Відповідно до статті 180 Господарського кодексу України, якість є також однією з важливих складових істотних умов договору.  Це означає, це що порушення вимог чинного законодавства України. Знехтувавши органом управління, ДП "Медичні закупівлі" укладає договір на постачання одягу для лікарів з виробником, який не зміг підтвердити якість своєї продукції. У цьому і полягає абсолютно нормальне рішення здійснити закупівлю власними силами міністерства", - пояснила чиновниця. 

 

Нагадаємо, для того, щоб купити захисні костюми для медиків, МОЗ спочатку звернулися до свого держпідприємства "Медичні закупівлі", щоб ті закупили костюми.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство охорони здоров'я України у зв’язку зі спалахом коронавірусної хвороби закуповує костюми біозахисту для лікарів за завищеними на 40% цінами. МОЗ купує костюми по 500 грн, тоді як волонтери і місцеві лікарні купують їх за ціною до 300 гривень.

 

Спершу у МОЗ сказали, що від українських костюмів відмовилися, бо у них проблема зі швами.

 

"За висновками Держспоживслужби, цей одяг робочий, він не має повної ізоляції.Там шви прошиті голкою. А вони мають бути проклеєні, щоб забезпечити повну ізоляцію", – зазначила Шаталова.

 

В Офісі президента назвали трохи іншу причину відмови від українських виробників – у вітчизняних немає відповідної тканини.

 

Раніше очільник МОЗ назвав маніпуляцією звинувачення у закупівлі костюмів лікарям за завищеними цінами.

 

Проте благодійний фонд "Пацієнти України" закуповує захисні костюми з тим же стандартом, який вимагає Міністерство охорони здоров’я (EN 14126:2003), але удвічі дешевше – за 215 гривень.