8-річна Маргарита Лукашук померла після коми від отруєння в таборі «Славутич»

14:18, 12.09.2018
8-річна Маргарита Лукашук померла після коми від отруєння в таборі «Славутич»

Маргарита Лукашук (фото: соцмережі)

8-річна Маргарита Лукашук, яка з 2 липня перебувала в комі після отруєння з оздоровчого закладу санаторного типу "Славутич" на Київщині, померла.
 
Про це "Цензор.нет" повідомили в прес-службі Охматдиту.
 
Водночас голова Київської обласної адміністрації Олександр Горган запевнив, що табору уникнути відповідальності за допущені порушення і смерть дитини не вдасться.
 
"Ми цю справу однозначно так не залишимо. Винні мають понести покарання", - підсумував Горган, зазначивши, що у них є юрист, який замається цією справою.
 
Він додав, що наразі ще не отримав висновку про причину смерті, але очікує його до вечора.
 
"Нам кожного дня звітували про стан дитини, чи стабільний, чи покращився-погіршився. Ми всі сподівалися на краще, але цього не сталося, на жаль", - сказав Горган "Українській правді".
 
Тим часом, табір, де отруїлися діти, попри приписи і виявлені порушення, продовжує працювати.
 
"Вони зараз найняли кілька адвокатів, які засипають Держпродспоживслуждбу, адміністрацію, ДСНС і інші органи запитами. Фактично тролять і організовують роботу у такий спосіб, щоб відлякувати контролюючі органи, які надумають перевірити цей заклад. Вони навіть намагаються звинуватити працівників контролюючих органів у перевищенні повноважень", - сказав Горган.
 
2 липня в дитячому оздоровчому таборі "Славутич" отруїлись 16 дітей. Одна дитина - 8-річна дівчинка - впала в кому, її життєдіяльність підтримувалась апаратно. Було втрачено багато часу, оскільки і медперсонал табору, і персонал центральної райлікарні не повідомили про отруєння відразу.
 
За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування було встановлено, що станом на 2 липня в закладі перебували 226 дітей. Серед них в супроводі трьох тренерів - 26 дітей з Києва та Київської області, які відвідують ДЮСШ Дерюгіних.
 
З'ясувалося, що 30.06.2018, згідно меню, 226 дітям закладу на полуденок видали йогурти з наповнювачем "Злаки" і з лактулозою місцевого виробника, термін споживання яких закінчувався 07/01/2018. У ході епідрозслідування встановлено, що 30/06/2018 тренери вилучили у вихованців 26 йогуртів, виданих на полуденок, і зберігали їх без дотримання відповідного температурного режиму в своїх кімнатах і повернули дітям для вживання через добу.
 
Перші симптоми отруєння у дітей з'явилися в 7 ранку. У 15 годину 2 липня місцеві лікарі з обласної лікарні дізналися про отруєння, після чого в табір приїхала швидка. Однак лікарів не пустили на територію табору. 
 
Лише ввечері 2 липня медики повідомили, що в таборі є дитина у важкому стані. Восьмирічну Маргариту доставили в центральну районну лікарню в стані сильного зневоднення тільки вранці 3 липня. При огляді у неї почалися судоми, після чого вона впала в кому і була госпіталізована в реанімацію. 
 
Раніше про моторошну ситуацію, про яку не поширюються чиновники МОЗ, розповідала мама Маргарити Юлія Лукашук.