Монастирі та скити УПЦ МП перевіряє СБУ на Житомирщині, Рівненщині та Закарпатті, фото

10:41, 02.12.2022
Монастирі та скити УПЦ МП перевіряє СБУ на Житомирщині, Рівненщині та Закарпатті, фото

СБУ завітало до осередків московської церкви в Україні. (Фото СБУ)

Слідчі СБУ спільно з правоохоронцями з Нацполіції та Нацгвардії проводять обшуки у низці храмів, монастирів та скитів УПЦ Московськоо патріархату у трьох областях – Житомирській, Рівненській та Закарпатській зранку у п’ятницю, 2 грудня.

 

Йдеться про контррозвідувальні (безпекові) заходи. Всі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ в соцмережах.

 

«За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які, можливо, причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України, та предметів, заборонених до обігу. Всі дії відбуваються в межах чинного законодавства», - повідомляють у спецслужбі.

 

 

 Зокрема, йдеться про наступні осередки московської церкви в Україні:

 

▪️ Свято-Миколаївський чоловічий монастир Хустської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті;

▪️ Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир (м.Житомир);

▪️ Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирський район);

▪️ Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирський район);

▪️ Рівненсько-Острозьку єпархію, Городоцький жіночий монастир, Свято-Георгіївське подвір’я, Храм всіх Волинських Святих, Свято-Воскресенський храм, Свято-Успенський храм (Рівненська область).

 

 

В СБУ підкреслили, що перевірка установ УПЦ МП проводиться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад в якості осередку "русского міра" та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

 

 

«Вкотре наголошуємо: у своїй діяльності СБУ діє виключно в межах Конституції України та діючого законодавства, а також з повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду», - додали в СБУ.

 

 

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

 

Нагадаємо, в останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов’язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

 

Наприклад, у жіночому монастирі на Закарпатті досі молилися за так званого московського патріарха Кирила Гундяєва.