День ЗСУ: Нацбанк презентував три пам’ятні монети, фото

20:54, 01.12.2021
День ЗСУ: Нацбанк презентував три пам’ятні монети, фото

Усі презентовані монети поповнили серію «Збройні Сили України». (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Презентація низки пам’ятних монет, присвячених 30-річчю Збройних Сил України, відбулася у Національному банку України у середу, 1 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили на офіційній сторінці НБУ.

 

«Національний банк завжди приділяв велику увагу вшануванню захисників і захисниць України. Напередодні Дня Збройних Сил України ми ввели в обіг пам’ятні монети, щоб увіковічити мужність і незламність наших славних воїнів у грошових знаках», – сказав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

 

 

І додав: «В умовах агресії проти нашої держави – це прояв глибокої поваги, вдячності та підтримки українським військовим, які силою свого героїзму, мужності і самовідданості боронять нашу землю та оберігають спокій кожного українця».

 

Директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко розповів, що композиційним центром усіх трьох презентованих монет є військова символіка.

 

За його словами, карбування цих монет є своєрідною подякою Національного банку українським солдатам.

 

І запевнив, що сьогодні українські захисники демонструють усьому світу самовідданість та здатність захистити свою Батьківщину. На його думку, доблесть і честь солдатів та офіцерів – справжня сила будь-якої армії.

 

 

Тоді як заступник Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк  зазначив під час презентації:

 

«Хочу подякувати за реалізацію ідеї щодо створення монет на честь Збройних Сил України, видів та родів військ, за ідею, яка демонструє єдність народу і армії, всіх державних інституцій».

 

На його думку, це гарний подарунок для кожного військовослужбовця та шана, яку українці показують для ветеранів і для діючих військовослужбовців.

 

«Також маю надію, що в наступному році Національний банк України зможе продовжити цю традицію, адже у нас є ще декілька видів сил, такі як Територіальна оборона, Сили підтримки, Сили логістики, які, мабуть, також доцільно було б закарбувати на монетах», - наголосив генерал-лейтенант Мойсюк.

 

 

Усі презентовані монети поповнили серію «Збройні Сили України». Цю серію пам’ятних монет спеціального випуску Національний банк започаткував у 2018 році. 

 

Наразі серія налічує 12 пам’ятних монет, першою з яких стала монета, присвячена захисникам Донецького аеропорту.  

 

Зокрема, Віктор Зайвенко заявив, що у 2022 році Національний банк планує продовжити серію «Збройні Сили України» та відкарбувати ще дві пам’ятні монети, присвячені Силам Спеціальних операцій та Військово-морським Силам Збройних Сил України.

 

Як повідомляла «УМ», Національний банк України вводить в обіг пам’ятні монети «Збройні Сили України» та «Сухопутні війська Збройних Сил України» з 1 грудня 2021 року.