Володимир і Олена Зеленські вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні, фото

17:55, 27.11.2021
Володимир і Олена Зеленські вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні, фото

Під час церемонії оголосили загальнонаціональну хвилину мовчання, після чого розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні на території Національному музеї Голодомору-геноциду в суботу ввечері.

 

Президентське подружжя поклало до скульптури «Гірка пам'ять дитинства» (дівчинка з колосками) символічні композиції з колосків.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Пам'ять жертв голодоморів також ушанували голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та інші посадовці.

 

Під час церемонії оголосили загальнонаціональну хвилину мовчання, після чого розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку».

 

 

Присутні на церемонії діти передали главі держави та першій леді запалені лампадки, які Володимир та Олена Зеленські встановили на Алеї чорних дощок.

 

Зеленські також відвідали Національний музей Голодомору-геноциду, де ознайомилися з його експозицією.

 

«Ми ніколи й нізащо не забудемо наших предків, які загинули у 1921, 1922, 1923, у 1946 і 1947 і у найстрашніші, влаштовані тоталітарним сталінським режимом 1932-1933 роки – роки Голодомору і геноциду», - заявив глава держави під час промови.

 

За його словами, четверта субота листопада для багатьох із нас насправді перша - «за глибиною болю та гніву водночас, за полярністю того, що ми проживаємо ми у цей день: від почуття втрати до втрати будь-яких почуттів».

 

«У цей день ми сповнені емоціями та спустошені водночас. Ми запалюємо свічку, відчуваємо та відчуваємо мороз по шкірі», - сказав президент.

 

І додав, що у цей день люди плачуть так тихо, що стає так чутно навіть через мовчання. Українці вшановують мільйони своїх загиблих пращурів та моляться за їхні душі.

 

«Це люди, що залишилися без крихти хліба. Батьки, що залишилися без своїх діточок. Діти, що залишилися без батьків. Покоління, що залишилося без надії. Та є питання, що досі залишаються без відповідей», - сказав президент.

 

 

За даними керівництва держави, ми досі не знаємо точну кількість українців, які загинули від голоду, і так само неясно, чи зможемо ми колись встановити ці дані.

 

«Якої правди досі не знаємо? Чи зможемо ми колись про неї дізнатися? Як могла влада тоді з усім цим жити і роками, десятиріччями приховувати усі ці злочини? Чи зможемо ми колись про них забути? Відповіді на ці питання ми знаємо – ні. Ні, ми ніколи та нізащо не забудемо», - наголосив Зеленський.

 

У своєму зверненні він також пообіцяв, що до 90-х роковин Голодомору, які відзначатимуться в листопаді 2022 року, буде збудовано другу чергу музею Голодомору:

 

«Ми фактично завершили реконструкцію першої черги музею Голодомору. Наступного року виповнюються 90-ті роковини цієї страшної трагедії. І до цієї дати ми маємо збудувати другу чергу історично важливого музею».

 

Згідно з указом, опублікованим на сайті президента, Кабмін має утворити Організаційний комітет із підготовки і проведення заходів у зв'язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932 - 1933 років, визначивши його співголовами прем'єр-міністра і керівника Офісу президента.

 

Також у 2023 році має бути проведено Міжнародний форум до 90-х роковин Голодомору та ряд інших заходів.

 

Крім того, Кабмін має опрацювати питання встановлення в іноземних державах пам'ятників та пам'ятних знаків жертвам Голодомору, зокрема створення і відкриття у Вашингтоні, США, музейної експозиції Голодомору в Україні.

 

Також уряд має забезпечити завершення реконструкції першої черги та будівництво і введення в експлуатацію другої черги Національного музею Голодомору-геноциду.

 

Кабміну доручено також ужити разом із КМДА дієвих заходів щодо завершення спорудження у Києві пам'ятника досліднику голодоморів в Україні Джеймсу Мейсу.

 

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх Варфоломій провів панахиду за жертвами Голодомору-геноциду. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці представили нові методики підрахунку жертв Голодомору-геноциду українців.