На Одеській митниці вимагали по 100 доларів з контейнера, фото

11:37, 14.05.2020

Слідчі СБУ і ДБР підозрюють керівництво Одеської митниці в організації масштабної корупційної схеми при розмитненні товарів. За даними оперативників спецслужби, в оборудці фігурували начальники відділів митного оформлення постів «Одеса» та «Чорноморськ».

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють пресслужби СБУ і ДБР в четвер.

 

За даними СБУ, один з керівників митного посту вимагав 100 доларів з кожного контейнера за доставку вантажів на внутрішню митницю без додаткових заходів контролю. У разі згоди компанію-імпортера вносили до списку і надалі її контейнери за обумовлену плату безперешкодно проходили митний контроль.

 

 

«А далі посадовець посту «Чорноморськ» створював комерсантам штучні перешкоди при розмитненні товарів, затягуючи їхнє оформлення. Для розблокування процесу начальник відділу пропонував імпортерам допомогу у заниженні вартості задекларованих вантажів. За цю «послугу» він вимагав 50-60% різниці між реальною ціною та тією, яку відображали у митних документах», - йдеться у повідомленні СБУ.

 

За даними спецслужби, вартість «платежу» складала від 200 до 4000 доларів, частину цих грошей передавали безпосередньо керівництву Одеської митниці.

 

 

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці задокументували отримання учасниками схеми 800 доларів. Після одержання чергової частини хабаря у розмірі 1,3 тисячі доларів правоохоронці затримали начальника відділу митного посту «Чорноморськ».

 

Наразі тривають слідчі дії за ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину організованою групою за попередньою змовою), ч. 3 ст. 368 (Одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Також вирішується питання щодо повідомлення про підозру учасникам схеми та обрання їм міри запобіжного заходу.

 

Крім того, перевіряють можливу причетність до оборудки інших працівників митниці та співробітників правоохоронних органів.

 

Заходи із викриття оборудки проводились спільно зі слідчими центрального апарату ДБР під процесуальним керівництвом Генеральної інспекції Офісу генпрокурора.

 

 

У свою чергу, в ДБР підтвердили затримання начальника відділу одного з митних постів Одеської митниці під час одержання хабаря за попередньою змовою групою осіб.

 

«У разі доведення вини, затриманому загрожує від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна», - наголошують у ДБР.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський з невідомих причин звільнив начальників облуправлінь Служби безпеки в Житомирській і Одеській областях, а також  начальника Головного управління СБУ у Києві й Київській області.