Герої України: золоту зірку Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова вручили родичам, фото

23:12, 13.05.2020
Герої України: золоту зірку Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова вручили родичам, фото

Герої України, "альфівці" Денис Волочаєв і Дмитро Каплунов.

Ордени «Золота зірка» Героїв України, полковників Центру спеціальних операцій «Альфа» СБУ Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова отримали їхні родичі: батьки і вдови полеглих на фронті захисників України.

 

Як нагадує «Україна молода», 37-річний Волочаєв і 38-річний Каплунов (на той момент підполковники) загинули в результаті спроби прориву окупантів у тил Об'єднаних сил на Донеччині 1 грудня 2019 року. Вже 3 грудня Указом президента обом «альфівцям» посмертно присвоєно звання Героїв України, а також звання полковників.

 

Втім, президент Зеленський вручив рідним загиблих Героїв України ордени «Золота Зірка» лише у вівторок, 12 травня.

 

 

«Ми вшановуємо пам’ять героїв, які віддали за свободу України власне життя. Але насправді вони стали героями ще тоді, коли присягнули на вірність українському народу, коли обрали непросту роботу – захищати Батьківщину, захищати людей», – сказав родичам полеглих Героїв голова Служби безпеки України Іван Баканов.

 

Нагороду Дениса Волочаєва отримала його дружина Олеся Воротнюк і мати Галина Волочаєва, повідомили в пресслужбі Офісу президента.

 

 

«Денис Олександрович - герой. Вдячний, що він захищав Україну, наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Я думаю, що для кожного громадянина це - честь. Мої великі співчуття і подяка», - звернувся до рідних загиблого Зеленський.

 

Галина Волочаєва сказала, що її син мріяв, щоби територіальна цілісність України була відновлена: «Хочеться, щоби мрія Дениса, як і Дмитра, як й інших, хто поліг за суверенітет нашої держави, здійснилася. І щоб ви доклали всіх зусиль для цього».

 

Нагороду Дмитра Каплунова вручили його дружині Наталії Жданової, матері Тетяні та батькові Віталію Каплунову.

 

 

«Хочу подякувати вам за Дмитра. Я розумію, що це дуже маленька нагорода за таких великих людей. Вони віддали найдорожче - своє життя за наш спокій, за наші життя», - заявив президент.

 

Раніше рідні Дмитра Каплунова присвятили загиблому сину, брату, чоловіку щемне відео, на якому можна побачити і його полеглого побратима Дениса Волочаєва. 

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

1 грудня 2019 року диверсійно-розвідувальна група окупантів зробила спробу прориву в тил Об'єднаних сил. Для стримування противника командування ООС задіяло резервну групу, до складу якої входили Дмитро Каплунов і Денис Волочаєв. Вони отримали смертельні поранення в результаті підриву міни в “сірій зоні” у районі села Староласпа на Донеччині.

 

Денису Волочаєву було 37 років. Дмитру Каплунову – 38. За неофіційними даними, офіцери були снайперами, діяли в групі з кількох осіб, перед смертю знищили двох розвідників окупантів.

 

У тому бою Каплунов загинув на місці, а Волочаєв намагався витягнути тіло побратима з «сірої зони», але також підірвався на міні. Побратими евакуювали пораненого Волочаєва, але під час евакуації він помер. Тіло Каплунова залишилося на боці бойовиків.

 

 

3 грудня у центрі культури та мистецтв СБУ попрощалися з полковником “Альфи” Денисом Волочаєвим.

 

Указом президента 3 грудня обом “альфівцям” посмертно присвоєно звання Героїв України. Бійці удостоєні високої відзнаки за героїзм та особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

 

7 грудня представники окупаційних військ в ОРДО передали українській стороні тіло полковника ЦСО “Альфа” СБУ Дмитра Каплунова через тиждень після його загибелі. Його поховали 9 грудня у Києві.

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.