35 мільйонів крон за політ: із Китаю в Чехію доставили 100 тонн захисних засобів, відео

17:31, 22.03.2020

До Чехії, на аеродром міста Пардубіце, в ніч на 22 березня прибув український літак Ан-124 “Руслан”, який доставив із китайського Шеньчженя захисні маски та інші засоби для протидії поширенню коронавірусу.

 

На борту літака – 106 тонн вантажу: 5 мільйонів захисних масок, 2 мільйони респіраторів, 80 тисяч захисних окулярів, 120 тисяч захисних костюмів, 50 тисяч тестів.

 

Приземлення “Руслана” в прямому ефірі транслював головний інформаційний канал громадського телебачення ČT-24.

 

Як інформує iDnes.cz, на летовищі український літак зустріли голова уряду Чехії Андрей Бабіш, міністр оборони Любомір Метнар, міністр внутрішніх справ Ян Гамачек та ін.

Вивантажувати засоби взялися 115 військових. Вантаж із Китаю буде без затримок розвезено до міст і сіл по всій Чехії.

 

Політ коштував 35 мільйонів крон. За словами міністра охорони здоров’я Адама Войцеха, це одне з найбільших перевезень медичних матеріалів в історії Чехії.

 

За словами членів екіпажу, ця місія є дуже складною. “Antonov Logistics SALIS (ALS) запровадив процедури для максимального захисту екіпажу. Наприклад, заборонено прямий контакт між екіпажем літака та місцевими жителями. Влада Китаю також погодилася відхилитись від своїх національних правил і дозволила екіпажу залишатися на борту літака під час паспортного контролю”, – розповів офіцер NSPA (Агентство спеціального забезпечення військових товарів та послуг НАТО).

 

За інформацією міністерства охорони здоров’я Чехії, станом на кінець дня 21 березня в країні зареєстровано 995 осіб із коронавірусом. Шестеро осіб повністю вилікувалися. Проведено 13704 тести.