У Борисполі приземлився літак з українцями з Італії, фото

23:12, 15.03.2020

Спеціальний рейс SkyUp Airlines, на борту якого перебувало 123 українці, евакуйовані з Італії, прибув до Міжнародного аеропорту «Бориспіль» у неділю пізно вночі, о 22:30.

 

Про це повідомляє у соцмережах Офіс президента.

 

"Літак з українцями, які були заблоковані у сірій зоні між Італією та Словенією, вже в Україні. Люди здорові та відправляються на самоізоляцію в домашніх умовах", - також повідомив у Telegram міністр інфраструктури Владислав Криклій.

 

 

Евакуйовані пасажири виходили з літака в медичних масках і сідали в автобус.

 

 

На борту літака, крім екіпажу, присутні медичні працівники Центру медицини катастроф. Весь екіпаж забезпечений захисними масками та дезінфікуючими засобами.

 

 

Ще до приземлення літака, міністр МЗС Дмитро Кулеба повідомив журналістам, що бортом мало летіти 126 людей, але троє з них не з'явилися вчасно в аеропорт у Венеції, тому в літак зайшли 123 людини.

 

Він також зазначив, що на борт також зайшли 4 особи, двоє з яких є іноземцями, але мають дозвіл на постійне проживання в Україні, а ще дві особи – громадяни України, у яких виявили також паспорти інших держав.

 

За даними МОЗ, перед посадкою на борт евакуйованих протестували на COVID-19.

 

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначав, що на борт були допущені тільки здорові люди, які мають пройти 14-денну самоізоляцію вдома.

 

«Італійські медики сказали, що перед посадкою на борт було проведено три види медичного скринінгу, і на борт допущені тільки здорові люди. Всі, кого ми привеземо, на даний момент будуть без симптомів хвороби з підтвердженими лабораторними засвідченнями, які свідчать про те, що хвороба відсутня», - сказав пан Ляшко одразу після того, спецборт вилетів з Венеції.

 

За словами головного санітарного лікаря, адреси проживання всіх евакуйованих громадян відомі, і згодом МОЗ проводитиме вибірковий контроль дотримання умов перебування в самоізоляції.

 

«Ми всім запропонували заповнити згоду на добровільну самоізоляцію, і всі по прильоту на територію України в домашніх умовах проведуть самоізоляцію, в якій попереджено, що за порушення самоізоляції в домашніх умовах передбачена певна відповідальність», - повідомив головний санітарний лікар.

 

Як повідомляла «УМ», 13 березня на кордоні між Італією та Словенією застрягла група українців, які повертались з Італії, але словенські прикордонники їх не пускали через спалах коронавірусу. Словенія закрила свій кордон з Італією для некомерційного руху, щоб запобігти поширенню коронавірусу.

 

14 березня уряд Словенії дозволив транзитний проїзд частині транспортних засобів, що були заблоковані на італійсько-словенському кордоні, де серед інших застрягли й українські перевізники.

 

Цього ж дня Кабінет міністрів прийняв рішення щодо евакуації громадян України з Італії через епідемію коронавірусу COVID-19.

 

Йдеться про 98 пасажирів двох автобусів, яких не пропустили на кордоні Італії та Словенії, а також ще 27 осіб, які виявили бажання евакуюватися з Італії.