У польському Сеймі відкрилася виставка малюнків Сущенка

16:50, 12.02.2020
У Сеймі Польщі відкрилася виставка малюнків власного кореспондента Укрінформу, колишнього бранця Кремля Романа Сущенка.

 

Про це повідомляє Укрінформ.

 

Експозиція складається з репродукцій малюнків, створених українським журналістом упродовж 2016-2018 років під час перебування в СІЗО “Лефортово” та колонії №11 в Утробіно.

 

 

“Затримання журналіста в 2016 році і незаконне його утримання впродовж понад 970 днів можна визнати не лише персональним нападом, а й замахом на одну з основних громадянських свобод – свободу слова. Тому ми дуже раді, що після багатьох складних моментів Роман Сущенко серед нас, на волі. Його повернення з в’язниці є очевидним успіхом міжнародної спільноти, яка рішуче вимагала звільнення пана Романа і всіх, хто ще залишається в російських в’язницях”, - заявила віцемаршалок Сейму Малгожата Госєвська, яка є ініціаторкою проведення цієї виставки у польському парламенті.

 

Вона зазначила, що Польща активно підтримувала і підтримуватиме зусилля міжнародної спільноти щодо визволення всіх українських політв’язнів із російських в'язниць.

 

У цьому зв'язку посол України в Польщі Андрій Дещиця подякував польським політикам за те, що вони порушують тему українських політв’язнів на міжнародних зустрічах і форумах різних організацій.

 

 

“Дуже дякую вам за допомогу у визволенні наших політв’язнів, а також за підтримку України у цей складний час боротьби з російською агресією”, - наголосив дипломат.

 

Він додав, що будь-який голос польського суспільства дуже важливий для України.

 

Дещиця нагадав, що, за результатами останніх соцопитувань, понад 60% українців вважає польський народ найбільшим дружнім до України.


У свою чергу Сущенко подякував за організацію виставки у Сеймі і “сильний польський сигнал” щодо підтримки українського народу, який не залишився сам на сам із російським агресором.

 

“Дякую також за людський вимір. Це – сигнал тим людям, які перебувають сьогодні в ув’язненні, про те, що вони не залишилися наодинці, для їхніх сімей”, - наголосив журналіст.

 

Участь у відкритті виставки взяли депутати польського парламенту, українські та іноземні дипломати, представники української громади Польщі, представники польських та іноземних ЗМІ.

 

Романа Сущенка, який із 2002 року був кореспондентом агентства «Укрінформ» у Франції, затримали у Москві співробітники ФСБ Росії у вересні 2016 року за звинуваченням у роботі на військову розвідку України. Українські спецслужби це заперечують, а правозахисники називають справу проти нього політично мотивованою. Сущенку дали 12 років за ґратами. 

 

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Журналісту Роману Сущенку, звільненому в результаті обміну 7 вересня, в СІЗО "Лефортово" оголосили про заборону у наступні 20 років в'їжджати на територію Російської Федерації.