Трасу Київ-Чоп заблокували фури протестувальників, що підтримують акцію під Кабміном

13:30, 12.02.2020
З Мукачева на Чоп вирушили колоною понад 20 фур, рух міжнародною трасою Київ-Чоп ускладнено: водії вантажівок таким чином приєдналися до всеукраїнської акції протесту перевізників.
 

Про це УМ повідомили в Патрульній поліції Закарпатської області.

 

“З Мукачева на Чоп вирушили колоною 20 фур, рух міжнародною трасою Київ-Чоп ускладнено. На місці події патрульні забезпечують безпеку дорожнього руху“, - повідомили в поліції Закарпаття.

 

 

По ходу руху колони вантажівок спостерігається ускладнення дорожнього руху на трасі Київ-Чоп, хоча вантажівки рухаються з незначною швидкістю.

 

 

Як повідомляв Укрінформ, 12 лютого під будівлею Кабінету міністрів України проходить мітинг міжнародних вантажних автомобільних перевізників, які вимагають від уряду створити рівні умови отримання дозволів на міжнародні вантажні перевезення та вдосконалити е-систему бронювання цих дозволів.

 

Протестувальники вимагають від уряду вирішити кризу, яку наразі переживає галузь. Зокрема створити рівні умови отримання дозволів на міжнародні вантажні автомобільні перевезення незалежно від кількості транспортних засобів у компанії, а також скасувати електронне бронювання всіх видів дозволів на перевезення вантажів територією іноземних держав та забезпечити громадський контроль використання та повернення дозволів.

 

Також мітингарі вимагають: забезпечення унормування попереднього розподілу «дефіцитних» дозволів, збільшення кількості представників галузі у Комісії з розподілів дозволів, проведення переговорів з іншими країнами щодо збільшення квот на міжнародні дозволи, вирішення питання великих черг на західному кордоні України та забезпечення можливості отримати дозвіл на перевезення вантажів з перевищенням габаритно-вагових параметрів за одну добу.

 

Кількакілометрові ряди з вантажних фур із гаслами на бортах "Чиновники, не знущайтесь із автоперевізників!" помічені також на під'їздах до Києва.

 


Міністр інфраструктури України Владислав Криклій вийшов до протестувальників та запропонував перевізникам надати свої пропозиції на розгляд до міністерства.

 

Також Криклій пообіцяв обговорити питання з польським колегою щодо збільшення квоти на міжнародні вантажні автомобільні перевезення для українських перевізників.

 

“Дефіцит створюється через те, що нам створюють торгові бар’єри деякі країни, які мали б бути партнерами. І тут ми дійсно маємо об’єднувати зусилля. І не тільки під Кабміном порушувати це питання, а й в міжнародній площі. Щоб ті самі поляки, які нам “зрізали” на 20% квоти і контингент дозволів у поточному році, щоб вони повернули (квоти - авт.) принаймні на той рівень який був. Я на цьому наполягатиму, буду відстоювати інтереси абсолютно всіх перевізників і всієї сфери. І наступного тижня я знову зустрічаюся з паном Адамчиком, з міністром інфраструктури Польщі, і буду ставити це питання”, - заявив Криклій під час спілкування з мітингарями.

 

Додамо, торік у листопаді та грудні дефіцит дозволів спричинив, зокрема, кілометрові черги на кордоні з Угорщиною та Словаччиною на КПП “Чоп” та “Ужгород”. Тоді у чергах стояли сотні вантажівок.