СБУ провели слідчі дії в офісі телеканалу «1+1»

09:57, 06.02.2020
Служба безпеки України провели слідчі дії в офісі телеканалу “1+1”.

 

Про це повідомила у коментарі Укрінформу прессекретар відомства Олена Гітлянська.

 

“На “1+1” СБУ проводить слідчі дії, які здійснюються за рішенням суду. Жодного втручання в роботу TV не відбувається. Деталі згодом”, - сказала вона.

 

Водночас нардеп від партії “Слуга народу” і колишній керівник програми “Гроші” на телеканалі “1+1” Олександр Дубінський повідомив у Facebook, що спецслужба проводить обшуки за адресою телеканалу у столиці по вулиці Куренівська, 18.

 

За даними ЗМІ, обшуки проходять у справі незаконного прослуховування і запису розмов прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Нібито монтування файлу розмов, яке було оприлюднене у Telegram-каналі, відбулося на комп’ютері одного з журналістів телеканалу.


Помічник народного депутата з фракції "Слуга народу" Олександра Куницького Володимир Тимофійчук у Facebook уточнив, що обшуки проходять в редакції програми "Секретні матеріали", яку раніше вів Олександр Дубінський.

 

Як розповів в ефірі ТСН керівник департаменту журналістських проєктів телеканалу Максим Шиленко, обшуки проведені у рамках розслідування прослуховування прем’єр-міністра Олексія Гончарука.
 

 

За його словами, за домашніми адресами з обшуками прийшли до трьох журналістів Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева, робочі місця яких обшукували, згідно з ухвалою СБУ.


"Двоє з журналістів дійсно працюють у департаменті журналістських розслідувань. Один не працює на 1+1 давно", - розповів Шиленко. 

 

Інформацію про це підтвердив і нардеп від партії “Слуга народу” та колишній керівник програми “Гроші” на телеканалі “1+1” Олександр Дубінський.

 

 
В своїй  заяві  група “1+1 медіа” розцінює обшук в офісі телеканалу “1+1” як порушення журналістської недоторканності та тиск на незалежні ЗМІ.
 

Зазначається, що офіцери СБУ провели обшук робочих місць журналістів у приміщенні редакції програми "Гроші", але причини обшуку невідомі. “Ми можемо тільки припустити, що він пов’язаний з викривальною діяльністю програми... Такі "візити" до редакції програми "Гроші" є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ", - йдеться у заяві.

 

При цьому група “1+1 медіа” звернулося до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати ситуацію, чи відомо йому про причини проведення слідчих дій у приміщенні редакції "Гроші".

 

“Сподіваємося, що вони достатньо "вагомі" та дійсно пов’язані з питаннями національної безпеки", - підсумовується у заяві.

 

Водночас  голова Служби безпеки України Іван Баканов закликав представників телеканалу "1+1" не спекулювати фактами та не маніпулювати суспільною думкою, висвітлюючи розслідування справи щодо незаконного прослуховування Прем‘єр-міністра України Олексія Гончарука, інформує пресслужба СБУ.

 

На думку очільника відомства, журналісти мають бути зацікавлені у встановленні істини у цій резонансній справі та всебічно сприяти розслідуванню.

 

"Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються", - підкреслив Баканов.


Також голова СБУ зазначив, що відповідні слідчі дії у цій справі проводились щодо міністрів, представників державної влади та УДО. Окремі урядовці за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні та всі без винятку поставились до цієї ситуації з розумінням.

 

Еспресо.TV зробило підбірку реакцій користувачів Facebook.

 

Як повідомляла УМ, 17 січня стало відомо, що Гончарук написав заяву про відставку.

 

Офіс президента  повідомив, що вже отримав заяву. Її розгляне президент Володимир Зеленський - після чого повідомить про своє рішення.

 

Зеленський вимагає від правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов під час зустрічі Гончарука, міністрів і представників Національного банку

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ПРИНИЖЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ»: ДЕПУТАТИ ПРОКОМЕНТУВАЛИ ЗАЯВУ ГОНЧАРУКА

 

15 січня в мережу злили запис прослуховування Гончарука. На оприлюдненому аудіозапису нібито прем'єр каже, що президент Володимир Зеленський не розуміє економічних процесів у країні. При цьому сама особа, яка говорить, визнала себе профаном в економіці.

 

Джерело в "Слузі народу" в коментарі LB.ua підтвердило, що йшли "консультації і переговори про можливу відставку Гончарука за власним бажанням. За інформацією на зараз, заява про відставку є. Але рішення не прийнято".

 

Зранку 16 січня Гончарук заявив, що ворогам не вдасться зупинити його, – і навів аргументи на користь того, що він не "профан" в економіці.

 

16 січня опублікували частину розмови нібито прем`єр-міністра Олексія Гончарука, міністра фінансів Оксани Маркарової та двох заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової і Дмитра Сологуба.

 

Голос, схожий на голос голови уряду, повідомив, що потрібно представити президенту Володимиру Зеленському реалістичний прогноз у країні на наступні три роки.

 

Лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко зокрема заявляв, що оприлюднення записів ймовірних розмов під час наради у прем’єр-міністра Олексія Гончарука – це не український сценарій, а в роздмухувані цього скандалу зацікавлені Росія як країна-агресор так і олігарх, колишній власник націоналізованого “ПриватБанку”.

 

У "Слузі народу" вважають оприлюднення записів проти Олексія Гончарука провокацією групи Ігоря Коломойського.

 

Сам Коломойський це заперечив.