Виставка Шевченка в метро: нападник порізав постери, бо ті "ображали його національні почуття" (відео)

11:07, 19.02.2019
Чоловіком, який знищив портрети Тараса Шевченка на однойменній станції метро у Києві, виявився євромайданівець з Вінниці Юрій (Хорт) Павленко.  Він - потрапив на відео пасажирки метро. Дівчина увімкнула камеру на телефоні, щойно побачила, як Павленко ріже портрети на колонах. Це відео згодом з'явилося на сторінці фейсбук-спільноти Kyiv.operative.
 
Чоловік ножем порізав постери Шевченка в образах відомих історичних та кіноперсонажів, бо вони ображали його національні почутя. 
 

 
Юрій Павленко - відомий автивіст Євромайдану з Вінниці. У грудні 2014 року, коли частина мітингувальників під будівлею Вінницької ОДА прорвалася всередину, Юрій Павленко порвав портрет Президента Порошенка, який винесли з одного з кабінетів.
 
За кілька днів "Хорта" арештували за підозрою в організації заворушень та наругу над державними символами.
 
У квітні 2016 року Павленка засудили до 4 років і 6 місяців тюрми. Але в грудні того ж року апеляційний суд скасував вирок і справу направили на повторний розгляд.
 
Після нападу Павленка на виставку, Національний музей Тараса Шевченка, Київський метрополітен та ілюстратор Олександр Грехов повідомили про дострокове її припинення. 
 
Автори кажуть, очікували й негативних коментарыв про виставку, але сподівались цивілізованого діалогу.