Merry Christmas: як світ та Україна відсвяткували Різдво (фото, відео)

11:45, 25.12.2018

У ніч на 25 грудня католики та православні, що ведуть літочислення за новоюліанським календарем, відсвяткували Різдво.

Святкування відбувалося по всьому світу. Цетром святкувань вважають Віфлеєм, а головним храмом, куди линуть тисячі вірян - храм Різдва Христового, де проводять святкове богослужіння.

Тисячі прочан у супроводі церковників у Віфлеємі прямують до храму, щоб відсвяткувати народження Спасителя.



Вселенський патріарх Варфоломій напередодні святкування Різдва у Константинопольському патріархаті зустрівся із дітьми та зробив жартівливу заяву про причини надання Томосу Україні, продемонструвавши глибокі знання політичної ситуації в Україні та нападок Російської пропаганди.



Папа Римський напередодні Різдва провів святкове богослужіння, а у Різдвяній проповіді згадав про важливість допомоги бідним та закликав людей обмежити споживання, життєвий матеріалізм.

"Ненаситна жадібність пронизує людську історію аж до парадоксу сьогодення, коли незначна кількість людей розкішно бенкетують, а надто багато не мають хліба, щоб жити... Перед яслами розуміємо, що життя насичують не блага, а любов; не ненажерливість, але милосердна любов; не надмір, щоб ним хизуватись, але простота, яку слід берегти... запитаймо себе: чи дійсно мені потрібно багато речей, стільки складних рецептів для того, щоб жити? Чи можу обходитися без багатьох непотрібних додатків, обираючи простіше життя?.. Ісус – це дорожній Хліб. Йому не подобається ліниве, тривале й сидяче жування, Він кличе жваво підводитися з-за столу, щоб служити, як хліби, розламані для інших. Запитаймо себе: чи на Різдво я розламую свій хліб з тими, що його позбавлені?... Також і сьогодні дорога веде вгору: слід здолати вершину егоїзму, не посковзнутися в урвища світськості й споживацтва", - сказав Папа Римський під час проповіді.



На службу в базиліку святого Петра у Ватикані зібралося близько 10 тисяч людей: мешканців Риму, Ватикану та туристів із різних країн.



Королева Британії Єлизавета ІІ, очільниця Англіканської церкви, привітала своїх підданих із Різдвом.

"Через багато змін у світі віра, родина і дружба були для мене джерелом особистого комфорту і впевненості" - зазначила королева Єлизавета, побажавши затишку британцям.



Напередодні Різдва прес-служба королівської родини Британії опублікувала різдвяне привітання: хор собору святого Георга виконує найпопулярнішу різдвяну колядку  - "Щедрика" Миколи Леонтовича.




У США Дональд та Меланія Трамп телефонували із Білого Дому дітям, щоб привітати та розповісти про маршрут Санта Калауса країною.



У Києві теж відбулися масові святкування першого Різдва на Софійській площі. Представники різних конфесій зі сцени привітали вірян. 



Президент України Петро Порошенко привітав українців із Різвом "за новим стилем". Він нагадав, що лише кілька днів тому на Софійській площі українці святкували створення незалежної помісної української Православної Церкви.

"У нас немає і не буде державної церкви. Натомість існує справжня релігійна свобода, яку ми всі дбайливо оберігаємо. При всій різноманітності нас об’єднують Україна та віра в народження та воскресіння нашого Господа Ісуса Христа", - сказав Президент України.



Однак, серед християн східного обряду, лише 4 патріархати святкують Різдво по юліанському календарю, серед них і Православна церква України та УПЦ Московського патріархату, тому багато вірян України відзначатимуть народження Ісуса Христа 6 січня.