За що шанують Штайнмаєра

15:47, 06.10.2019
За що шанують Штайнмаєра

Франк-Вальтер Штайнмайєр, якого ми тут згадуємо незлим тихим словом, працює зараз Федеральним президентом Німеччини. Йому 63 роки.

 

Але вже кілька днів ми активно обговорюємо так звану «формулу Штайнайєра», яка у 2016 році, через невиконання «мінських угод», була запропонована тодішнім міністром МЗС Німеччини Штайнмайєром. Її суть зводиться до проведення на окупованих РФ територіях виборів згідно з українським законодавством. Вибори мають проводитись під наглядом ОБСЄ.

 

1 жовтня українська делегація підписала відповідні папери. Документ передбачає закріплення «спеціального статусу» ОРДЛО після проведення виборів на постійній основі. Також угода містить секретну частину, яку не було опубліковано.

 

Парадокс в тому, що Україна, Росія і сам Штайнмайєр трактують цю формулу по-різному. І, власне, тому відбувається в нашому інформаційному просторі те, що відбувається – від переможних реляцій до очікування великої війни.

 

А от краще, щоб ми про існування Штайнмайєра дізнались не у зв’язку з цією багатосумнівною формулою, а з інших причин.

 

У 2010 році тодішній депутат Бундестагу Штайнмайєр заявив, що відходить від справ на кілька місяців. Щоб стати донором нирки для дружини, яка тяжко хворіла і потребувала пересадки нирки.

 

Ельке Бюденбендер працювала суддею у адміністративних справах, була досить непублічною. Навіть залишила собі своє прізвище після шлюбу в 1995 році.

 

У 1996 році, після народження їхньої доньки Мерит, Ельке страждала на ниркову недостатність. Варіантів було небагато: діаліз кілька разів на тиждень протягом всього життя або трансплантація нирки. Однак, середній термін очікування нирки від донора у Німеччині займає від 5 до 7 років. Цього часу у Ельке не було.

 

І тоді чоловік Ельке, відомий політик, глава великої фракції в парламенті Німеччині, відходить від справ на деяких час і віддає свою нирку дружині.

 

Таким своїм вчинком він заслужив глибоку пошану німців.


До речі, сам Штайнмайєр носить з собою спеціальну картку, яка підтверджує його згоду стати донором органів після смерті.

 

В студентські роки 24-річний Франк-Вальтер тяжко захворів і міг втратити зір. Його тоді врятувала ризикована операція з пересадки роговиці.

 

Чим для нас виявиться «формула», яка названа іменем досить відомого і авторитетного політика – врятованим життям чи тяжкою комою після невдалої операції?

 

Зоя Казанжи, 5 жовтня 2019 року