Культурний Хеловін: де провести вечір, щоб совість не мучила

10:52, 31.10.2017

Для багатьох українців Хеловін – не привід наряджатися та йти на гучні вечірки. Та якби там не було, нині неабияк потрібно знімати щоденний стрес. І тут у пригоді стануть культурні заходи, подані у нестандартній формі, коли на годинку можна про все забути і з головою поринути у мандрівку в часі.

 

Національний музей історії України на Старокиївській горі (вул. Володимирська, 2) зовні виглядає як містичний палац поруч із Пейзажною алеєю. Це чи не єдиний музей в Україні, який відкриває двері для відвідувачів після 19:00.

 

Сьогодні Історичний музей пропонує дві вечірні екскурсії під покровом ночі – «Містична Україна» та «Потойбічний світ слов’ян». Загалом, ідея приймати відвідувачів ввечері і проводити неакадемічні екскурсії, які нагадують більше театралізоване дійство, належить генеральному директору НМІУ Тетяні Сосновській. Завідувач науково-дослідного відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України НМІУ Юлія Осташевська підхватила цю ідею і в екскурсійному проекті «Вечірні екскурсії про…» втілила всі свої задуми та знання.

 

Варто відмітити, що НМІУ в своєму арсеналі має п’ять вечірніх екскурсій, які проводяться після 19:00, коли музей огортає темрява, майже всі співробітники розходяться по домівках і експонати, як показують у фільмах, оживають. Саме у ці хвилини приходять у НМІУ відвідувачі і з каганцями, щоб не налякати нікого з потойбічного світу, пересуватися із зали в залу, слухаючи цікавезні історії, про які в підручниках з історії України точно не пишуть. Отож, для тих, хто любить культурний екстрім, НМІУ пропонує відвідати наступні екскурсії: «Містична Україна», «Велике кохання видатних українців», «Як народжуються людські страхи», «Потойбічний світ слов'ян» і «Таємниці українських дворян».

 

Хочу поділитися враженнями про вечірню екскурсію «Містична Україна», яка відбудеться сьогодні, 31 жовтня, у Національному музеї історії України. Сам по собі проект дуже заманливий та вартий нашого часу і уваги. За годину можна почути про наймасовішу серійну вбивцю в історії, яка купалася у крові невинних дівчат, була відома своєю жорстокістю на весь світ і через це внесена до Книги рекордів Гіннеса. Про українського Дракулу та яким чином його вдалося вичислити і знищити. Для молоді буде цікаво дізнатися, як жили студенти Могилянки і щоб мати гроші на гулянки, готові були продати душу дияволу. А ще про козаків-характерників, чи справді вони могли перекидатися на вовків і замовляти кулі, щоб їх оминали. Цікаво, що у давні часи привілейованою професію були кати. Лише кілька міст в Україні мали власних катів. У Києві не знайшлося сміливця стати професійним знищувачем, тож доводилося замовляти професіонала за сотні кілометрів. Серед тих, кого страчували за чари, були як жінки, так і чоловіки. І, до речі, в Росії, більшість відьмаків були саме представники сильної статі.

 

Окремий комплімент співробітникам НМІУ. Вони не просто регулярно проводять вечірні екскурсії, а й щоразу додають якісь родзинки. Недавно під час «Містичної України» з’явилися привиди, які доповнюють історії екскурсовода. Якщо хтось відволікся від розповіді і проґавив шматок інформації, то герої з минулого, які у цей вечір оживають, не дадуть про себе забути і залишать надзвичайні враження після екскурсії.

 

  

Наймиліші і найкреативніші привиди - у НМІУ

 

Щодо заходу «Потойбічний світ слов’ян» у музеї кажуть, що підготували спеціальну екскурсію, присвячену культам та обрядам наших пращурів, пов’язаним зі смертю та життям після смерті.
 

«При мерехтливому світлі каганців ви відкриєте для себе таємничі потойбічні вірування давніх слов'янських племен та загадкові, а й інколи просто жахливі – в розумінні сучасної людини, релігійні практики», – анонсують у НМІУ.

 

Цікаво, чи і під час екскурсії «Потойбічний світ слов’ян» оживатимуть привиди, щоб створити культурний хоррор?

 

До речі, після відвідин «Містична Україна» один школяр, який прийшов із батьком, сказав, що йому все дуже сподобалося. Тепер він хоче запросити на цю екскурсію весь клас. Та для цього має одне-єдине побажання, щоб під час розповіді побільшало моментів, від яких дух перехоплює.  

 

У музеї більше схиляються до думки, що дітям корисніше відвідувати дитячі екскурсії, квести, Дитячий день. А от для дорослих вечірні екскурсії – це можливість відсвяткувати День народження, корпоратив, провести насичений гострих почуттів вечір, побачення чи врешті по-новому відкрити для себе Історичний музей.