Топові шеф-кухарі ресторанів, які є членами Асоціації кулінарів України, впродовж трьох років організували 22 благодійні гастровечері на підтримку Сил Оборони. Вони зібрали понад 60 мільйонів гривень для бойових підрозділів, передали десятки дронів та автомобілів.
Як інформує УМ, про це на благодійному гастровечорі повідомили представники Асоціації кулінарів України.
На своїх заходах, що проходять по всій країні, шефи представляють свої авторські страви, а гості куштують страви високої кухні та донатять.
Гасло проєкту: "Якщо ти не в ЗСУ, ти для ЗСУ!".
Наприкінці квітня пройшла 22-га благодійна "Гастровечеря для ЗСУ" на Черкащині, де свої кулінарні шедеври представили 18 шефів та барвумен:
16 – з різних міст України,
2 – із Сакартвело.
Гості скуштували 7 авторських страв, розроблених спеціально для події.

Музичну атмосферу вечора створили Тоня Матвієнко та Олег Собчук (гурт СКАЙ), а ведучими стали Андрій Семенчук і Катерина Марчук.
Під час благодійного аукціону було представлено унікальні лоти, серед яких:
книга з підписом "залізного генерала" Валерія Залужного;
прапор із підписом Олександра Усика;
пам'ятні речі з автографами сестер Кіченок;
м'ячі та футболки з підписами гравців "Шахтаря" і "Динамо".
Центральним лотом вечора стало "Панно Перемоги" – унікальна композиція, складена з 51 бойового шеврона різних підрозділів та бригад.
"Це панно – символ стійкості, боротьби та вдячності – своєрідний портрет сучасної історії, яку творять українські воїни. В ньому не повторюється жоден з шевронів, їх нам передавали нам особисто хлопці з підрозділів", – розповів президент Асоціації кулінарів України та співорганізатор заходу Андрій Магалецький.
Під час 22-ої гастровечері завдяки гостям і партнерам вдалося зібрати:
1 400 000 грн,
1 комплект РЕБ,
6 FPV-дронів.
"Наші страви стають донатами, а донати стають зброєю. І тим самим ми допомагаємо, – розповідає Віктор Альохін, шеф-кухар RIVERWOOD relax park. – Кухня нашого ресторану стала епіцентром кулінарної магії, де 18 шефів, ніби бджоли у вулику, перетворили кожен інгредієнт на витвір мистецтва, демонструючи силу спільного натхнення. Відчуття було схоже на перебування в епіцентрі кулінарного шторму, але шторму творчого та надихаючого.
Енергія на кухні була просто електричною, кожен рух, кожна страва несла в собі частинку майстерності та пристрасті. Це був момент, коли ти розумієш, що кулінарія – це не просто приготування їжі, а справжнє мистецтво".
Шеф-кухар Темо Парцванія з Сакартвело в Україні живе вже 11 років. Він каже, що допомога війську – це його спосіб віддячити країні, яка стала другою домівкою: "Моя донька наполовину українка, так що я відчуваю те, що я повинен зробити щось для України. Я кухар, я ресторатор, і я розумію, що моя справа може комусь допомогти".
Частував гостей також й шеф-кухар з Києва Олександр Ярош, який є учасником мобільної вогневої групи. Він розповів, що до гастровечері долучається в перервах між чергуваннями.
Уся допомога буде передана підрозділам 110 ОМБр ім. генерала Марка Безручка, 46 ОАеМБр, 138 ЗРБр, 122 батальйону 81 ОАеМБр, 155 ОМБр ім. Анни Київської, Інженерно-технічній роті в/ч А1008 (14 ОМБр), представники яких були присутні на заході.
Наступна гастровечеря відбудеться в Івано-Франківську наприкінці травня.
Як повідомляла УМ, «Дамба» триматиме небо. Черкаська область технічно підсилила ЗСУ на майже 11,5 млн грн.