Найбільші із періоду «Холодної війни»: НАТО розпочинає навчання «Непохитний захисник»

11:19, 22.01.2024
Найбільші із періоду «Холодної війни»: НАТО розпочинає навчання «Непохитний захисник»

Останні подібні навчання НАТО були проведені у 1988 році, в них були задіяні понад 125 тисяч солдатів. (Фото: GIUSEPPE LAMI/ANSA/picture alliance)

У понеділок, 22 січня, Північноатлантичний альянс розпочинає найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024 ("Непохитний захисник"), що симулюватимуть конфлікт із "практично рівним противником".

 

Як інформує УМ, про це повідомила DW.

 

У навчаннях візьмуть участь усі країни НАТО і країна-кандидат Швеція. Маневри, які триватимуть до кінця травня, охоплять територію Європи від Норвегії до Румунії. Сценарій маневрів Steadfast Defender - напад Росії на територію союзників, який приводить у дію статтю п'яту договору НАТО про колективну оборону.

 

У навчаннях буде задіяно близько 90 тисяч осіб. У Steadfast Defender-2024 також візьмуть участь понад 50 кораблів - від авіаносців до есмінців, понад 80 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників і щонайменше 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками і 533 бойовими машинами піхоти.

 

Головнокомандувач Об'єднаних збройних сил Альянсу в Європі Крістофер Каволі заявив, що навчання покажуть, що НАТО може проводити та підтримувати складні операції на суші, морі, в повітрі, кіберпросторі та космосі "протягом кількох місяців, вздовж тисяч кілометрів, від Крайньої Півночі до Центральної та Східної Європи і в будь-яких умовах".

 

За словами голови Військового комітету НАТО Роба Бавера, такий масштаб навчань - це демонстрація нової готовності Альянсу. "Це рекордна кількість військ, яку ми можемо задіяти і провести навчання в таких масштабах, по всьому Альянсу, через океан, від США до Європи", - сказав він.

 

Водночас голова Військового комітету наголосив, що війна - справа не тільки військових: "Коли справа доходить до війни, як ми бачимо в Україні, це зачіпає все суспільство".

 

Останні подібні навчання НАТО були проведені у 1988 році, в них були задіяні понад 125 тисяч солдатів.

 

Найбільшими маневрами останніх десятиліть вважалися Trident Juncture ("Єдиний тризуб"), у яких у 2018 році взяли участь понад 50 тисяч військовослужбовців.

 

Варто додати, що Велика Британія відправить 20 тисяч військовослужбовців, військові кораблі й винищувачі для участі у великих навчаннях НАТО в Європі Steadfast Defender-2024.

 

Як повідомляла УМ, НАТО-Україна: у альянсі дали рекомендації щодо нагальних реформ.