Рада збільшила військовим відпустку до 30 днів

20:08, 10.06.2023
Рада збільшила військовим відпустку до 30 днів

Незабаром військові зможуть отримати відпустки до 30 днів на рік. (Фото з відкритих джерел)

Верховна Рада на засіданні у суботу ухвалила законопроєкт, яким збільшує  відпустки військовим до 30 днів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє нардеп Ярослав Железняк  у Telegram, а також нардеп Роман Костенко у коментарі ЗМІ.

 

"Рада підтримала #9378 щодо відпусток військовим. Згідно з ним, військовим надається відпустка 30 днів + 10 днів за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Відпустка може бути надана частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців", — зазначив Железняк.


"За" ухвалення законопроєкту в цілому проголосували 270 депутатів. Нардеп додав, що прийнятий законопроєкт є частиною законопроекту #9342, що стосувався виплат військовим, але його розгляд затягується до липня.


"До другого читання у основному законопроекті (#9342) була також норма про відпустку курсантів (20 днів літня +10 днів зимова), але цих норм в прийнятому сьогодні #9378 немає", - пояснив Железняк.


Нардеп Роман Костенко у коментарі ЗМІ зазначив, що спочатку під час дії воєнного стану відпустка взагалі не передбачалася.


"Це ми вже минулого року прийняли, що командир може надавати 10 діб відпустки. Це необов’язково, може й не надавати. А зараз збільшили до 30-ти", - сказав він.


У березні омбудсмен пояснював, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Кожна з них могла тривати не більше 10 днів. Частина щорічної основної відпустки могла бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада підтримала законопроєкт №9281, який зменшила граничний вік перебування громадян України на військовому обліку призовників з 27 років до 25-ти.