Венеційська комісія рекомендує Україні відкласти імплементацію антиолігархічного закону

17:19, 09.06.2023
Венеційська комісія рекомендує Україні відкласти імплементацію антиолігархічного закону

Венеційка радить антиоліргархічний закон поставити на паузу (venice.coe.int)

Венеційська комісія в п’ятницю рекомендувала Україні відкласти впровадження «антиолігархічного закону», що був визначений Європейською комісією як один із критеріїв подальшого руху Києва в Європейський Союз.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив  міністр юстиції Денис Малюська.

 

Він нагадав, що Єврокомісія висунула умову про ухвалення "антиолігархічного" законодавства для Грузії, а «Венеційка» його розкритикувала  через запропонований індивідуальний підхід.

 

"Українські олігархи розраховували, що з українським законом про олігархів відбудеться те саме: буде нищівна критика, яка призведе до того, що закон просто поховаютьі це затягне початок перемовин про вступ до ЄС. Одразу скажу: цього не відбулося", – додав він.

 

Після дискусій із фахівцями "Венеційки", додав Малюська, ті ухвалили, що український "антиолігархічний" закон не порушує права олігархів, як грузинський, але рекомендували Україні відкласти імплементацію закону про олігархів з огляду на війну.

 

"Річ у тім, що війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів – це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни. Тому належним чином оцінити вплив закону про олігархів на політичну і правову систему вкрай складно", – пояснив він.

Міністр пообіцяв, що "пауза" в діалозі з Венеційською комісією "триватиме недовго".

 

Нагадаємо, Венеційська комісія мала ухвалити свій висновок щодо українського "антиолігархічного" закону ще в березні. Однак в останній момент на прохання України розгляд закону був відкладений як мінімум до середини року.

 

Як повідомляла УМ, в липні 2022 року український мільярдер Рінат Ахметов через антиолігархічний закон прийняв вимушене рішення про вихід своєї інвестиційної компанії SCM з медійного бізнесу на користь держави.