В ООН закликали рф допустити гуманітарні організації до лівобережжя Херсонщини

15:40, 09.06.2023
В ООН закликали рф допустити гуманітарні організації до лівобережжя Херсонщини

Укранський дипломат в ООН Сергій Кислиця під час виступу

Майже два десятки країн-членів ООН, серед яких США, Японія, відреагували на  російський обстріл Херсона під час евакуації мирного населення, яке змушене виїжджати через підрив греблі Каховської ГЕС, і закликали рф допустити гуманітарні організації до лівобережжя Херсонщини

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Голос Америки». 

 

«Висловлюємо глибоку стурбованість повідомленнями про обстріл Херсона під час евакуації з районів, затоплених після руйнування дамби Каховської ГЕС. Як повідомила херсонська місцева влада, сьогодні в місті внаслідок обстрілів під час операції з евакуації постраждало щонайменше дев'ять осіб, у тому числі поліція, медики та рятувальники», - зазначається у заяві.

 

Країни також рішуче засудили обстріли районів евакуації та закликали Російську Федерацію припинити такі атаки та дозволити групам евакуації безпечно допомогти постраждалому цивільному населенню.

 

Окрім того, посли закликали Росію надати повний, безпечний і безперешкодний доступ до постраждалих районів на лівому березі Дніпра, які зараз знаходяться під російським військовим контролем, для гуманітарних організацій, зокрема ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста, щоб допомоги постраждалим місцевим жителям.

 

Як повідомляє «Радіо Свобода»  в Офісі генпрокурора України заявили, що 8 червня російські військові обстріляли Херсон і населені пункти у Херсонському районі під час евакуаційних заходів, внаслідок чого дев’ятеро людей були поранені. За даними ОГП, Херсонська та Олешківська окружні прокуратури розпочали досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни.

 

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Крук, своєю чергою повідомив, що масований артобстріл відбувся сьогодні по місцях, де працюють рятувальники. «Поранень зазнали два наших співробітники: водолаз-сапер та водій-сапер з Миколаївської області», – написав Крук у Facebook.

 

«Голос Америки» повідомляв, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у своєму зверненні назвав підрив дамби "колосальною гуманітарною, економічною та екологічною катастрофою."

 

"ООН не має доступу до незалежної інформації про обставини, що призвели до руйнування греблі Каховської ГЕС. Але зрозуміло одне: це ще один руйнівний наслідок російського вторгнення в Україну. Ми бачимо наслідки в Херсоні, Новій Каховці та ще 80 містах і селах вздовж річки Дніпро. Велике затоплення. Масштабні евакуації. Спустошення навколишнього середовища. Знищення щойно посаджених культур", - зазначив посадовець.

 

Раніше Кислиця в інтерв'ю Голосу Америки назвав підрив дамби "державним тероризмом".

 

“Каховська станція знаходилась на окупованій території, і РФ мала вживати всіх необхідних заходів, щоб підтримувати її в належному стані й не допускати будь-яких інцидентів. На сьогоднішні можна говорити про те, що мав місце акт державного тероризму, це свідомо було зроблено, на мою думку", - заявив український дипломат в ООН.

 

Як повідомляла УМ, Україна і ООН домовились про евакуацію постраждалих людей з окупованого лівобережжя Херсонщини після теракту на Каховській ГЕС. ООН обіцяє негайно сформувати групи у Запоріжжі та Херсоні для надання гуманітарної допомоги, які будуть направлені на постраждалі окуповані території. Однак це станеться за умови, що росія надасть доступ і гарантії безпеки.