Справа Тандира: ВРП відсторонила підозрюваного у вбивстві суддю

12:28, 02.06.2023
Справа Тандира: ВРП відсторонила підозрюваного у вбивстві суддю

Засідання Вищої ради правосуддя 2 червня. (hcj.gov.ua)

Суддю Макарівського районного суду Олексія Тандира Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення правосуддя до 25 липня 2023 року у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

 

Як інформує УМ, відповідне рішення 2 червня оголосив голова ВРП Григорій Усик на засіданні, яке транслювалося онлайн.

 

 "Вища рада правосуддя вирішила клопотання заступника генерального прокурора Войтенка Антона Борисовича задовольнити. Тимчасово, до 25 липня 2023 року, відсторонити суддю Макарівського районного суду Київської області Тандира Олексія Віталійовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням кримінальної відповідальності", – оголосив Усик.

 

За відповідне рішення проголосували 13 із 13 присутніх членів ВРП.

 

Нагадаємо, у ніч проти 26 травня голова Макарівського районного суду Тандир збив на смерть 23-річного нацгвардійця на блокпосту в столиці. Правоохоронці його затримали. Суддя відмовився від освідування на вміст алкоголю та наркотиків, проте мав візуальні клінічні ознаки сп’яніння. Суд надав дозвіл на примусове відібрання в нього біологічних зразків.

 

За фактом ДТП розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння) Кримінального кодексу України.

 

Колектив Макарівського райсуду заявив, що не виправдовує дії голови суду та виступає за повне й неупереджене розслідування трагічної події.

 

Як повідомляла "УМ", 27 травня 2023 року Вища рада правосуддя надала згоду на арешт Тандира. Цього ж дня Печерський районний суд на засіданні обрав запобіжний захід Тандиру – тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави.

 

29 травня на зборах суддів Макарівського районного суду Київської області звільнили суддю Тандира з посади голови, наразі виконуючою обов’язки голови суду є Альона Косенко.