Зеленський пропонує створити новий формат переговорів щодо Придністров'я

22:38, 01.06.2023
Зеленський пропонує створити новий формат переговорів щодо Придністров'я

Зеленський провів пресконференцію по завершенні саміту Європейської політичної спільноти у Молдові. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає нежиттєздатним чинний формат «5+2» щодо вирішення придністровського конфлікту, оскільки «посередником» у цьому форматі є держава-окупант росія.

 

На його думку, після перемоги України у війні з рф треба створити новий формат переговорів щодо вирішення цього замороженого конфлікту.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив на пресконференції по завершенні саміту Європейської політичної спільноти у Молдові у четвер, передає Офіс президента.

 

«Ви бачите життя в проєкті 5+2? Ви бачите результат? Для чого говорити про проєкт, який неживий? Я не бачу сенсу про це говорити», – зазначив глава держави.

 

За словами Зеленського, принципово новий формат буде створений "згодом" за активної участі України.

 

«Треба буде говорити з позиції сильної держави, держави-переможця, яка відвоювала свою землю… Я не знаю, чи знадобиться допомога інших партнерів – напевно, в цій ситуації може і Румунія, і близькі наші партнери, може, Молдова захоче підключити якісь держави. Але точно Україна буде грати одну з головних ролей, бо у нас (спільний. – Ред.) кордон», – пояснив український лідер.

 

Нагадаємо, що офіційно формат 5+2 є єдиним чинним міжнародним форматом придністровського врегулювання. До нього входять представники Молдови і Придністров'я, а також росія, Україна, ОБСЄ (посередники), ЄС і США (спостерігачі).

 

 

Відповідаючи на питання журналістів Зеленський також спростував чутки про заплановані військові дії України у Придністров’ї.

 

За його словами, Україна не має права на односторонні військові дії у Придністров’ї, якщо не буде відповідного прохання влади Республіки Молдова про це.

 

На питання, чи існував такий запит з боку Молдови, президент України лаконічно сказав: «запиту не було».

 

Він також підкреслив, що Україна не претендує на території Придністров’я. І додав, що впевнений в об’єднанні Молдови.

 

«Вони повинні об'єднатися з їхньою державою, з їхньою історією – тобто з Молдовою», – наголосив президент, пригадавши, як свого часу проїздив територією Придністров’я і здивувався, коли побачив там прапори рф, але не Молдови.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Зеленський, під час виступу на саміті Європейської політичної спільноти у молдовському замку Мімі, закликав 50 держав та інституцій Європи сприяти перемозі України у війні.

 

Тоді як глава уряду Італії Джорджія Мелоні під час виступу на саміті у замку заявила, що якби українці не чинили запеклий опір, наступною жертвою російської агресії могла б стати Молдова.