Леонід Брежнєв позбавлений звання «Почесний громадянин Києва»

14:50, 25.05.2023
Леонід Брежнєв позбавлений звання «Почесний громадянин Києва»

Брежнєв і Тіто в Києві у листопаді 1973 року. (Архівне фото)

Київрада позбавила покійного генсека ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, а також ще п‘ятьох осіб звання «Почесний громадянин Києва».

 

Відповідне рішення з метою засудження діяльності комуністичного тоталітарного режиму підтримали 82 депутати Київради з 91-го зареєстрованого у сесійній залі.

 

Як інформує Україна молода, прізвищ «почесних комуністів» вже немає у повному  списку Почесних громадян Києва на сайті Київради станом на четвер, 25 травня.

 

Окрім Брежнєва це звання втратили також Олексій Єпішев, Віталій Масол, Кирило Москаленко, Олексій Федоров та Чионг Тінь.

 

"Це рішення – ще один крок до ліквідації спадщини колишнього комуністичного режиму. Загальновідомо, що з діяльністю генерального секретаря ЦК КПРС, голови президії Верховної Ради СРСР Леоніда Брежнєва пов’язані придушення протестів у країнах «соціалістичного табору», війна в Афганістані у 1979-1989 роках, ескалація озброєнь, а також підтримка «революційних» режимів у країнах «третього світу». Під час перебування Брежнєва при владі посилився тотальний контроль за суспільством органами КДБ", - йдеться у повідомленні Київради
 

Згідно з текстом рішення, Київрада вирішила позбавити звання "Почесний громадянин Києва" осіб, які:

 

«Були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України, Комуністичної партії іншої союзної республіки колишнього РСРС, починаючи  з секретаря районного комітету і вище, та/або були обрані та працювали на керівних посадах, починаючи з посад  секретаря ЦК ЛКСМ і вищі, та/або були штатними працівниками, негласними агентами КДБ СРСР, КДБ УРСР або інших союзних республік колишнього СРСР, в головному розвідувальному управлінні міністерства оборони СРСР, закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР крім технічних спеціальностей».

 

Як повідомляла «УМ», із Державного реєстру нерухомих пам’яток України Міністерство культури та інформаційної політики виключило ще два радянські пам’ятника в Києві: пам'ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року у Маріїнському парку та обеліск на честь міста-героя Києва на Галицькій площі.