Росія окопується поки Україна готується до нападу- Reuters

12:00, 27.04.2023
Росія окопується поки Україна готується до нападу- Reuters

Супутниковий знімок показує Новофедорівку з анотованими траншейними операціями на тлі вторгнення Росії в Україну в Запорізькій області, Україна, 11 квітня 2023 року. (Фото: Capella Space/Handout через REUTERS)

Російській військові будують оборонні позиції поки ЗСУ готуються атакувати. Найбільше їх біля лінії фронту на південному сході Запорізької області та біля Кримського перешийку.

 

Як інформує УМ, про це 27 квітня з посиланням на супутникові фотознімки пише Reuters.

 

Видання вивчило знімки тисяч оборонних споруд росіян та українців. І дійшло висновку, що найбільше їх зведено в Запорізькій області та біля Кримського перешийку.

 

Значну частину цих укріплень росіяни побудували після листопада минулого року, коли ЗСУ змусили їх відступити з Херсона.

 

Шестеро військових експертів підтвердили Reuters, що оборонні позиції росіян можуть ускладнити контрнаступ ЗСУ і що успіх операції залежатиме від здатності української армії ефективно проводити складні комбіновані операції.

 

"Для українців річ не в кількості. Річ у тому, чи можуть вони вести таку війну, операції з комбінованим озброєнням? Росіяни покказзали, що вони на таке не здатні й відкотилися до старого радянського методу - війни на виснаження", - цитує видання Нейла Мелвіна, аналітика Royal United Services Institute (RUSI).

 

Експерти вважають, що головні битви під час контрнаступу відбуватимуться на півдні - при тому, що зараз бої точаться головним чином на сході, в районі Бахмута.

 

Ключем до просування ЗСУ на півдні є місто Пологи в Запорізькій області. Тут окупанти побудували дві окремі лінії оборони - по одній на півночі і на півдні.

 

За словами аналітика Джона Форда з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері, лише одна оборонна ділянка росіян у регіоні простягається на 120 км. Просуванню танків і бронетехніки можуть перешкоджати глибокі та широкі протитанкові рови, далі йдуть барикади "зуби дракона", а за ровами близько на кілометр пролягають окопи з окупантами, пише Reuters. Окрім численних барикад та траншей, є мінні поля, колючі дроти і замасковані позиції озброєння.

 

Також, за даними Reuters, на супутникових знімках видно укріплені Токмак та Кам’янку. За межами інших населених пунктів та аеропортах у Мелітополі й Бердянську уздовж доріг вириті траншеї. Оборонні позиції видно і на півночі Криму.

 

При цьому опитані Reuters експерти кажуть, що війська росіян розсіюються вздовж лінії фронту. "І це вразливе місце Київ намагатиметься використати за допомогою хитрощів, несподіванки і оперативної швидкості", - пише видання.

 

Як повідомляє УМ, на дахах реакторів ЗАЕС окупанти встановлюють бойові позиції - британська розвідка.