У Софії Київській благословили перший випуск військових капеланів

18:24, 01.04.2023
У Софії Київській благословили перший випуск військових капеланів

Предстоятелі церков благословили військових капеланів у стінах Святої Софії. (Фото ПЦУ та УГКЦ)

У стінах храму Софії Київської відбувся перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства ЗСУ.

 

Підготовка 30 військових капеланів від п’яти релігійних організацій пройшла на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомляють ПЦУ, а також УГКЦ в суботу. 

 

Очільники релігійних організацій прочитали молитву військового капелана, а потім предстоятелі ПЦУ та УГКЦ здіснили обряд благословення (освячення) почесного стяга Служби військового капеланства ЗСУ Апарату Головнокомандувача ЗСУ та обряд благословення своїх представників.

 

 

«Капелан покликаний для того, щоб давати відповіді на складні духовні питання. Всі ми люди, і капелани, і військовослужбовці. І в таких складних умовах випробувань війною, коли військові бачать смерть свого друга, смерть свого товариша, то звичайно в нього виникає багато запитань. Тому капелан покликаний духовно надихати, давати їм надію, і любов, надію в Бога, віру в Бога, і віру в нашу майбутню перемогу»,- сказав Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

 

 

За словами, Предстоятеля ПЦУ, капелани є духовним щитом українського війська, які спрямовують воїнів до нашої спільної перемоги.
 
 
Також Митрополит Епіфаній подякував усім, хто долучився до того, щоб ця подія відбулася й побажав капеланам сили і терпіння для подальшого достойного звершення свого відповідального служіння.

 

 

Крім того, було проведено церемонію вручення сертифікатів про завершення курсів підготовки військових капеланів.

 

 

«Я хочу подякувати всім дотичним до того, що ви завершили цей курс, і хтось отримав первинне офіцерське звання, а хтось маючи військову кафедру отримав чергове звання. Хочу побажати, щоб перед вами стояли завдання, які ви можете розв'язати.

 

Тому що в цивільному житті люди звертаються з одним, а у військовому, особливо на передовій, особливо в умовах безпосередньої лінії бойових дій, зовсім інакше»,- сказав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов під час церемонії.

 

 

Як відомо, Національне агентство кваліфікацій (НАК) зареєструвало заявки на розроблення проєктів професійних стандартів капелана та помічника капелана в охороні здоровʼя.

 

Як повідомляла УМ, в Україні діє закон про військових капеланів. Лише зараз, через майже рік після його ухвалення, перша група військових капеланів проходить спеціальні навчання, в умовах, наближених до бойових.