На похолодання в Європі впливає танення льодовиків в Антарктиді

12:46, 01.04.2023
На похолодання в Європі впливає танення льодовиків в Антарктиді

Танення антарктичного льоду спричинить зниження температури у Європі (ScienceDaily)

Швидке танення льодовиків в Антарктиді  уповільнює рух глибинних океанських течій, що може вплинути на клімат та спричинити похолодання в Європі.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у дослідженні вчених з Університету Нового Південного Уельсу, опублікованому у ScienceDaily.

 

Морські течії частково зумовлені рухом вниз холодної та щільної солоної води поблизу Антарктиди. Водночас через танення льодовиків морська вода стає менш солоною та щільною, внаслідок чого рух течій уповільнюється.

 

За оцінками австралійських науковців, глибоководні потоки, які рухають океанські течії, можуть зменшитися. Це може вплинути на клімат, адже течії розносять тепло, кисень, вуглець та поживні речовини по всій земній кулі.

 

«Якщо глобальні викиди вуглецю продовжуватимуться, то рух океанських течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу»,каже головний професор дослідження Метью Інгленд. 

 

За прогнозами вчених, уповільнення течії може спричинити похолодання в Європі, а також зменшити здатність океану поглинати вуглекислий газ з атмосфери.

 

Як повідомляла УМ, кілька років тому танення льоду Гренландії збільшилося в сім разів в період з 1992 по 2018 року.Відповідні дані були представлені міжнародною групою полярних дослідників. 

 

 

Нагадаємо, протягом 30 років спостережень з космосу науковці встановили, що глобальний рівень моря зріс на 9,1 см.