РПЦ розділяє з Кремлем відповідальність за військові злочини в Україні – Варфоломій

00:54, 23.03.2023
РПЦ розділяє з Кремлем відповідальність за військові злочини в Україні – Варфоломій

Вселенський партіарх Варфоломій у парламенті Литви. (Фото: lrs.lt)

Вселенський патріарх Варфоломій переконаний, що Російська православна церква на чолі з патріархом Кирилом (Гундяєвим) розділяє разом із Кремлем відповідальність за військові злочини російських окупантів в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це Варфоломій заявив на конференції в литовському парламенті у Вільнюсі в середу.

 

Зокрема, Патріарх пояснив, що російська влада на чолі з путіним використовує церкву як «інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей», передає сайт парламенту Литви

 

«Церква і державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії і розділяють відповідальність за злочини, що виникли в результаті, такі як шокуюче викрадення українських дітей…

 

Наш міжрелігійний діалог повинен зосередитися на способах протистояти і нейтралізувати здатність керівництва Московського патріархату чинити розкол (у церкві) і теологічно легітимізувати злочинну поведінку», - наголосив Варфоломій.

 

 

Вселенський патріарх, при цьому, додав, що він готовий допомогти у післявоєнному «духовному відродженні» росії.

 

Нагадаємо, московський патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв) благословляв вторгнення росії в Україну, його священики освячували навіть російські ракети для актів тероризму проти цивільного населення України.

 

Як повідомляла «УМ», понад рік тому Вселенський патріарх Варфоломій приділив чимало уваги несправедливій  загарбницькій війні росії в Україні у своєму Різдвяному привітанні.

 

За два місяці до повномасштабного вторгнення він сказав, що світле свято Різдва відлунює брязканням зброї в Україні, а саме вторгнення росії є злочином та гріхом.