Ще одна грань свободи: за три роки Україна планує сама виробляти ядерне паливо

22.03.2023

Американська компанія Westinghouse у шведському місті Вестерос виготовлятиме для українських АЕС ядерне паливо переважно з вітчизняних компонентів.


Проєкт реалізовуватимуть у кілька етапів. Уже цього року після ліцензування розпочнеться випуск хвостовиків, а 2024 року стартує виробництво голівок для паливних касет.

 

Зараз також на черзі запуск виробництва каркасів тепловидільних збірок для ядерних реакторів і запуск лінії збірки ядерного палива вітчизняного виробництва.


«Заплановано, що за три роки ми вийдемо на повний цикл, — повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. — 2026 рік — дата, коли зможемо повністю виробляти наше, українське, паливо з компонентів, які виготовляються тут. А елементи, які виробляти не зможемо, закуповуватимемо у партнерів».


Курс на звільнення від російських поставок Україна взяла у серпні 2018 року завдяки співробітництву з Westinghouse.

 

Саме тоді американські партнери почали проводити кваліфікацію одного з відокремлених підрозділів НАЕК як постачальника головок та хвостовиків ТВЗ-WR. Поступово була організована робота з їх виробництва для паливних збірок Westinghouse Electric Sweden AB.


Кінцевий результат нового проєкту говорить сам за себе.

 

«Сьогодні наші фахівці-ядерники спільно з американськими партнерами працюють над тим, щоб витіснити росію зі світового ринку ядерних технологій, — повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. — Україна — одна з перших країн, яка диверсифікувала постачання ядерного палива, і це дало можливість відмовитися від його закупівлі в росії».


У Європі сьогодні працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу. Україна своєю чергою вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440. Проєкт реалізується НАЕК «Енергоатом», знову ж таки, у рамках співпраці з Westinghouse.


«На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій, — каже Герман Галущенко. — Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн».


Виробництво власного ядерного палива має не лише економічне значення. Наразі своє монопольне становище на ринку росія активно використовує для політичного тиску на уряди ЄС.

 

Зокрема, в лютому не всі країни підтримали пропозицію Володимира Зеленського запровадити санкції проти російської атомної галузі.

 

Наприклад, прем’єр-міністр Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме подібні кроки, оскільки угорська АЕС «Пакшн» має чотири невеликі російські реактори ВВЕР 440 загальною потужністю близько 2000 МВт.

 

Вона виробляє приблизно половину своєї електроенергії, а ядерне паливо станція отримує з росії.


Про вето також заявляла залежна від постачань «Росатома» Болгарія і чиновники міністерства економіки Франції. У підсумку Єврокомісія відмовилася від планів запровадити санкції щодо російської ядерної галузі або її представників.